Na današnji dan prije 70 godina zvanično je otvoren Stadion Grbavica

0
17

Dolina ćupova danas proslavlja svoj 70. rođendan.

Željezničar je svoje utakmice do 1953. godine igrao na na vojnom igralištu Egzecir, a potom na Pofalićima. Nakon što su protjerani jer su postali ozbiljna konkurencija moćnijim sarajevskim klubovima, Željezničari su odlučili da sagrade vlastiti fudbalski hram, na kojem će se igrati svoje utakmice.

Odlučni članovi Radničkog Sportskog Društva Željezničar su 1949. godine pokrenuli radnu akciju, gradnju današnjeg Stadiona Grbavica, koja je završena 13. septembra 1953. godine. U prvoj zvaničnoj utakmici, prilikom otvaranja, Željezničar je savladao Šibenik sa 4:1, a Ilijas Pašić je postigao tri gola.

Tada se nije moglo ni slutiti da će dom Željezničara, nekih četrdesetak godina kasnije, biti skoro poptuno uništen.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Stadion Grbavica je postao prva borbena linija, a zapadna tribina, prenesena sa Stadiona 6. april sa Marijin Dvora prilikom same izgradnje stadiona, zapaljena je, dok je dio stadiona miniran. Sa tribinom zajedno je izgorilo i nestalo 316 pehara, od čega su 42 pripadala fudbalerima, a razliku u broju osvojili su ostali klubovi iz Sportskog Društva Željezničar, koje je tada brojalo 14 klubova. Ipak, neki pehari koji su bili u prostorijama kluba na Marijin Dvoru su sačuvani i danas krase vitrine Plavog salona.

Najveći infrastrukturni projekat desio se u 2017. godini. FK Željezničar vođen parolom “Mi smo Željini, Željo je naš” sa svojim navijačima je izgradio istočnu tribinu. Izgradnje tribine je koštala ukupno 2.010.665 KM, a kroz akciju jedinstvenu akciju „Izgradimo istočnu tribinu“ je kupljeno 811 desetogodišnjih ulaznica pocijeni od 1.000 KM.

U 2017. godini FK Željezničar je pokrenuo nove radove na unaprijeđenju infrastrukture kako bi Stadion Grbavica zadovoljio kategoriju 3, te je ugostio ugostio reprezentacije Bosne i Hercegovine i Belgije. FK Željezničar je u 2018. godini uz podršku Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo realizovao i još jedan kapitalni infrastrukturni projekat, a to je zamjena terena koja je podrazumijevala postavku novog sistema drenaže, grijanja i navodnjavanja, te nove trave.

Posljednji infrastrukturni projekat obavljen je početkom 2020. godine. Klub je u saradnji s NS/FS BiH izvršio postavku krova na istočnoj tribini.

Izvor: N1