Na današnji dan 1941. godine BiH postavila antifašističke temelje

0
53

Za vrijeme bivše države, današnji dan se obilježavao (proslavljao) kao Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine. Tog dana počela je borba protiv fašizma, a i danas se postojanje Bosne i Hercegovine temelji upravo na antifašizmu. Ili bi tako trebalo da bude?

Dan ustanka obilježavao je godišnjicu oružane akcije koju su 27. jula 1941. godine izveli gerilski odredi iz Bosanske krajine. Oni su tada, uz pomoć seljaka iz okolnih mjesta, napali i zauzeli Drvar i Bosansko Grahovo, uništili žandarmerijske stanice Oštrelj, Manastir Rmanj, Potoke, Grkovce i razbili nekoliko manjih odreda ustaša, žandara i domobrana koji su pokušali da od Srnetice, duž željezničke pruge, prodru u Drvar.

Kasnije, krajem jula i početkom avgusta, narodni ustanak, pod rukovodstvom Pokrajinskog komiteta Komunističe partije Jugoslavije za Bosnu i Hercegovinu, je dobio masovne razmjere i proširio se na istočni dio Bosne i Hercegovine.

 

BiH danas kao da se stidi antifašizma!?

Danas se u Bosni i Hercegovini ne obilježava Dan ustanka protiv fašizma, ne obilježava se početak borbe protiv zla koje je paraliziralo čitavo čovječanstvo, borbe iz koje su narodi BiH izašli kao pobjednici, pobjednici na strani pravde.

Spomenici antifašističkoj borbi su zapušteni, devastirani, vrlo često ispisani fašističkim grafitima. Partizansko groblje u Mostaru puno je ustaških parola, isprevrtanih ploča. Neke ulice grada na Neretvi još uvijek nose imena dokazanih fašista. Biste partizana u raznim gradovima su poskidane i prodane na mjestima gdje se otkupljuje metal, udruženja antifašista podijeljena po nacionalnoj osnovi.

U većem dijelu Bosne i Hercegovine vlasti simpatiziraju one “heroji” koji su u Drugom sv. ratu sijali smrt, klanjajući se istovremeno Hitleru, dajući svoj doprinos rasplamsavanju fašizma. To je stvarnost BiH, to je bh. istina i bh. sramota.

Danas neće biti velikih okupljanja, govora, evociranja uspomena. Organi države i entiteta ne mare za početak borbe protiv fašizma. Savez antifašističkih i boraca Narodnooslobodilačkog rata Bosne i Hercegovine (SABNOR) jedna je od rijetkih organizacija koja upozorava da se o fašizmu i borbi protiv njega treba učiti, govoriti, upozoravati na njega.

Sve to u vrijeme u kome mali plamen fašizma u BiH postaje sve veći, prijeteći da postane požar koji će se teško moći gasiti.

                                                                                                                                                                       /izvor:bhrt.ba/