Na Bjelavama će se graditi dom za asistente, profesore i doktorante

0
80

U Studentskom domu Bjelave nedavno je otvoren renovirani drugi paviljon. U njemu trenutno boravi 99 studenata. Svaka soba je moderno opremljena, ima vlastito kupatilo, frižider, TV, stolove za učenje.

“Drugi paviljon je od otvarenja veoma tražen. Prema konkursu koji je bio objavljen, odabrali smo studente koji ovdje žive. Prednost su imali studenti koji su već u Studentskom centru Sarajevo, koji nemaju nijednu disciplinsku mjeru…”, kazala je Edina Demirović-Ćišić, rukovodilac Sektora za smještaj u Studentskom naselju Bjelave.- piše Avaz.ba.

U sklopu ovog doma postoji još zajedničkih prostorija, kao što su multimedijalni centar zajedno s bibliotekom, koji je nedavno renoviran. Tu je i kuhinja s restoranom, a svakog dana je na meniju 16 vrsta jela. Svaki student ima pravo na ručak, večeru inaužinu.

Ono što predstavlja problem studentima koji ne žive u drugom paviljonu je starost objekata. Neki do njih zahtijevaju potpunu obnovu. Studenti se najviše žale na prozore, instalacije, grijanje, ali to zahtijeva velike investicije. No, radi se na tome da se osiguraju ta sredstva.

 

“Napravili smo strategiju u našim planovima i otvorit ćemo posebnu kancelariju za proizvodnju projekata. Moramo doći do nepovratnih sredstava. Imamo u planu da osmi i deveti paviljon rušimo i izmjestimo studente već iduće godine. Umjesto toga, napravili bismo jedan dom za naše mlade asistente, profesore, doktorante, kojima će to biti prijelazni period do pronalaska mjesta stanovanja”, rekao je Tarik Curić, direktor Studentskog centra.