MZ Oborci : Obilježavanje godišnjice stradanja civilnih žrtava rata i ratnih zarobljenika

0
184

U sklopu Programa obilježavanja Dana općine Donji Vakuf narednog vikenda, 15. i 16. septembra 2018. godine  u MZ Oborci bit će obilježena godišnjica stradanja civila i zarobljenika Oboraca i Mrkonjić Grada. U sklopu programa u nedjelju, 16. septembra u 12 sati  bit će  položeno cvijeće na šehidska mezarja i spomen – ploču streljanim Mrkonjičanima,u 12 sati i 30 minuta bit će održan   historijski osvrt, a potom  vjersko – kulturni program. Tokom narednog vikenda odigravat će se i  3. malonogometni turnir Pomen na šehide i civilne žrtve rata Oborci 2018”.

Tokom ageresije na našu zemlju  dvije donjovakufske mjesne zajednice, Oborci i Šeherdžikdale su 32 šehida i 18 civilnih žrtava rata  .

Sa mjesta stravičnog zločina kojeg su počinili pripadnici 1. Krajiškog korpusa Vojske RS  prije godinu dana  odaslano je protestno pismo nadležnim pravosudnim instituacijama i medijima. Uslijedilo je podizanje optužnice po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, protiv  četiri osumnjičene osobe. Pred Sudom BiH u toku je sudski prpces protiv  Branka Čigoje (1973), Željka Todića (1963), Saše Boškića (1972) i Milorada Glamočaka (1964) iz Mrkonjić Grada .

Tog  13. septembra 1995. godine  mučki je ubijeno  28 zarobjenika iz Mrkonjić Grada , 24  Bošnjaka  I 4 Hrvata.  Masakr se dogodio neposredno prije povlačenja Vojske RS iz Donjeg Vakufa, nakon što su ljudi izvedeni iz Željezničke stanice u Oborcima i strijeljani