Muslimani sutra dočekuju Ramazanski bajram, centralna svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji

0
69

 

U Sarajevu će se u 04:30 sati oglasiti ezan za sabah-namaz, a bajram-namaz će se klanjati u 05:42 sati, nakon toga je tradicionalno bajramsko čestitanje u Kabinetu reisu-l-uleme od 10:00 do 13:00 sati.

Centralna bajramska svečanost bit će održana u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu održati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Pripreme za obilježavanje Ramazanskog bajrama počinju nakon posljednje mubarek noći Lejletu-l-kadra, kada se čiste kuće i avlije, pripremaju bajramske poslastice, a ukućanima, posebno djeci, pripremaju se bajramluci, odnosno prigodni pokloni. Svi se raduju bajramu, a posebno djeca bajram-banci.

Također, bajram je prilika da se obiđe familija, komšije i u duhu tradicije muslimana je da se bajram čestita naročito onima koji nemaju nikog, jetimima i bolesnima.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, prvi dan Ramazanskog bajrama je u utorak, 4. juna, 2019./1440. hidžretske godine. Ramazanski bajram obilježava se tri dana, a drugi dan je Dan šehida. Obilaze se šehidska mezarja, a na mezarju Kovači će brojne delegacije proučiti Fatihu, Jasin i dovu.