Musa: Korona se ubrzano širi; Čerkez: Svi smo umorni, ali sve zavisi od nas

0
82
“Danas incidenca na 100.000 stanovnika iznosi 72, a dnevni prosjek zaraženih iznosi 236 slučajeva. Incidenca preko 100 se bilježi u HNK, ZHK i Kantonu 10. Od 50 do 100 na 100.000 je u ZDK i KS, a ostali su ispod 50 slučajeva na 100.000 stanovnika”, kazao je Musa.

On je istakao da je distribucija je intenzivirana, a jedan od razloga je i početak škole.

“Infekcija se širi uglavnom među radno-sposobnim stanovništvom, a iskustva govore da će se tako širiti i na druge skupine. Od početka pandemije u FBiH je registrovanoa 21.345 slučajeva zaraze”, dodao je.

Musa je kazao da smo ušli u jesen s nepovoljnom i nestabilnom epidemiološkom situacijom i da je jako važno držati se svih mjera i preporuka kako bi se smanjio rizik od širenja zaraze.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva prim. dr. Goran Čerkez je rekao da je situacija ozbiljna i da ulazimo u težak period za sve.

“Evidentan je ubrzan porast broja zaraženih ne samo kod već širom Evrope. Vrijeme je vrlo ozbiljno i predstoji nam teška borba, ali nadam se da ćemo imati dovoljno razuma i da ćemo dobiti i ovu borbu kao i prethodnim teškim situacijama”, naglasio je.

Kazao je kako shvata da su ljudi umorni od ove pandemije, ali da je svima jako teško.

“Svima nam je teško, i zdravstvenim radnicima, i nama koji radimo ovaj posao. Krenuli smo u januaru. No bili smo narod koji je uvijek imao empatije i poštovanja prema drugom i siguran sam da ćemo to pokazati i prema našim najbližim i da ćemo učiniti da se zaraza širi kao što je već zahvatila mnoge evropske zemlje. Šta će se dešavati zavisi od nas. Mjere nisu teške. Mi smo apelovali i govorili da se strpljenjem svi moramo naoružati jer smo možda tek na sredini svega ovoga”, kazao je.

Čerkez je kazao da se svi nadaju da će iduće godine situacija biti lakša čim se pojavi provjerena i sigurna vakcina.

“Do tada moramo poštovati vrlo jednostavne mjere – nositi maske, držati razmak. Ako radimo u kanclearijama trebamo redovno provjetravati prostorije, bez obzira što je hladno”, naglasio je član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH.

On je dodao da će se dalje definisati određene mjere jer, kako kaže, ima nekih aktivnosti koje bi se mogle sprovesti u malo većem broju u većim prostorima poput dvorana.

Naglasio je da se sve mjere donose da bi se zaštitilo zdravlje ljudi, ali da se vodi računa i o ekonomiji.

Klix.ba