MUP SBK: Postrojavanje, smotra i obuka jedinice za sprječavanje narušavanja javnog reda i mira

0
112

Ministar unutrašnjih poslova Jozo Lučić i Policijski komesar Sulejman Tukar izvršili su postrojavanje i smotru Jedinice za sprječavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Jedinica je postrojena na novootvorenom poligonu Jedinice za podršku MUP-a SBK/KSB Travnik u Slimenima kod Travnika, gdje je izvedena i završna vježba ove jedince, kao nastavak ranijih aktivnosti.

Ministar i Policijski komesar su u prigodnom obraćanju istakli da je formiranje ove jedinice samo jedan od niza ukupnih materijalnih strukturalnih promjena u Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova u cjelini, koje će efikasno odgovoriti na moguće sigurnosne izazove u narednom periodu. Materijalno tehničko opremanje podržala je Vlada Srednjobosanskog kantona, kojoj je ovom prilikom upućena zahvalnost, dok se obuka vršila u okviru vlastitih kadrovskih potencijala. Jedinica je formirana od policijskih službenika iz svih policijskih uprava i policijskih stanica, tako da će znanja koja su stekli kroz specijalističku obuku koristiti i u svom svakodnevnom radu na području matične policijske stanice.

Formiranje jedinice pokazuje našu opredjeljenost da i dalje razvijamo kadrovske, materijalno-tehničke, organizacijske i druge segmente, a sve sa krajnjim ciljem da pružimo punu sigurnost za građane i njihovu imovinu.

 

U narednom periodu nastavit će se sa intenzivnom obukom ove jedinice, koja će pored slučajeva narušavanja javnog reda i mira biti korištena i za druge operativno-taktičke poslove poput osiguranja sportskih priredbi visokog rizika, zatim kao podrška u provedbi operativnih akcija i pojedinih istražnih radnji, kao i druge poslove iz nadležnosti Uprave policije.