MUP SBK / Nelegalno prevozili drva pa pokušali podmititi policajce

0
408

 

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona u saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom kontinuirano rade na suzbijanju i sprečavanju koruptivnih krivičnih djela, kao i ponašanja koja se mogu dovesti u vezu sa ovim krivičnim djelima.

Shodno navedenom, policijski službenici PS Travnik u saradnji sa policijskim službenicima Odsjeka kriminalističke policije PU Travnik poduzimaju aktivnosti na dokumentovanju i dokazivanju krivičnog djela „Davanje dara i drugih oblika koristi“, a koje je prijavljeno u dva slučaja na području općine Travnik.

 

Za izvršenje navedenih djela osumnjičeni su vozači teretnih motornih vozila, Z.K. rođen 1977.godine i E.H. rođen 1978.godine, obadvojica iz Viteza, koji su prevozili nelegalne drvne sortimente. Naime, oni su prilikom kontrole ponudili policijskim službenicima određeni iznos novčanih sredstava u cilju izbjegavanja zakonskih sankcija.  

 

Također, prilikom kontrole utvrđeno je da je vozač E.H. i višestruki povratnik u činjenju prekršaja, sa ukupnim dugom u novčanom iznosu od 3.700,00 konvertibilnih maraka, zbog čega mu je oduzeto vozilo kao sredstvo izvršenja krivičnog djela. O navedenom su obaviješteni i služebnici Kantonalne uprave šumarstva Travnik, koji su poduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti.

 

U oba slučaja policijski službenici su postupili profesionalno, te u saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom, odmah pristupili poduzimanju mjera i radnji iz svoje nadležnostima.

 

U vezi navedenog, važno je napomenuti da Krivični zakon FBiH za izvršenje krivičnog djela  „Davanje dara i drugih oblika koristi“, u članu 381. stav 1. propisuje kaznu zatvora od šest mjeseci do 5 godina zatvora.