MUP SBK/KSB izradio bazu podataka o saobraćajnim nezgodama prema evropskim standardima

0
58

Jučer je u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova SBK/KSB od strane ministra unutrašnjih poslova i policijskog komesara MUP-a, upriličen je prijem predstavnika BIHAMK-a, koji su uručili vrijednu donaciju u tehničkoj opremi (GPS uređaje), koji će se koristiti prilikom vršenja uviđajnih radnji kod saobraćajnih nezgoda.

U periodu od 2017. do 2020. godine u kontinuitetu je zabilježen pad ukupnog broja saobraćajnih nezgoda na području Srednjobosanskog kantona, u istom periodu zabilježen je značajan pad broja saobraćajnih nezgoda sa smrtnom posljedicom, kao i sa teškim tjelesnim povredama.

U cilju zadržavanja trenutnog stanja i težnje za njegovim poboljšanjem ovo ministarstvo je vlastitim resursima formiralo veoma vrijednu i značajnu softversku web aplikaciju  usklađenu sa Pravilnikom o načinu prikupljanja statističkih podataka o saobraćajnim nezgodama, donesenim od strane Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH i CADaS protokolom, koji je razvijen od strane Evropske Komisije.

Prednosti ovakvog načina vođenja statističkih podataka o saobraćajnim nezgodama je sama harmonizacija prikupljenih podataka, omogućavanje preciznijeg, kvalitetnijeg i lakšeg prikupljanja podataka na terenu, to jeste na samom mjestu nezgode, što u konačnici znači kvalitetniju analizu uzroka, toka i posljedice same saobraćajne nezgode, pojedinačno ali i zbirno u kontinuitetu.