MSŠ: Učenici i profesori aktivno se bave problemom vršnjačkog nasilja

Učenici i profesori Mješovite srednje škole Donji Vakuf već godinu dana aktivno se bave problemom vršnjačkog nasilja. Početkom aprila planiraju završiti sve predviđene aktivnosti, pa su tako u sali zgrade Općine učenici debatnog kluba zajedno sa profesoricom Azrom Džananović održali javnu debatu na temu “Roditelje, čija su djeca počinitelji vršnjačkog nasilja novčano kazniti”.

-Debatanti iz naše škole o ovoj temi diskutuju cijelu školsku godinu. Najprije su pripremili debatni turnir od tri ciklusa na temu vršnjačkog nasilja u okviru saradnje sa Centrom za kulturu dijaloga, pa su tako i teme na regionalnom takmičenju održanom u Banjoj Luci bile u vezi vršnjačkog nasilja. Debatantkinje Naida Mlinarević i Amina Dreco osvojile su plasman na državno debatno takmičenje, rekla nam je Melika Miralem, učenica trećeg razreda gimnazije.

Dokumentarni film “Digni glas!”

Nakon održane javne debate, učenici III razreda opće gimnazije su zajedno sa profesoricom Ajlom Sušić snimili kratkometražni dokumentarni film “Digni glas!”, koji je rađen s ciljem edukacije o vršnjačkom nasilju učenika osnovnih i srednje škole u Donjem Vakufu.

-Dokumentarni film “Digni glas” je naš doprinos u podizanju svijesti o aktuelnoj i uznemirujućoj temi vršnjačkog nasilja. Radili smo anketu sa učenicima osnovih i srednje škole, i došli do podataka da je 64% srednjoškolaca i 69% osnovaca bilo prisutno dok je neko od vršnjaka bio izložen nasilnom ponašanju. S tim podatkom se u potpunosti ne slaže činjenica da je samo 12,1 % srednjoškolaca i 12,6% osnovaca odgovorilo da su upravo oni bile žrtve nasilja. Upravo zbog prešućivanja istine među učenicima,  uradili smo ovaj film, ističe Melika.

Premijera predstave “Nulti sat”

U subotu 2. aprila, u Domu kulture će biti upriličena premijera predstave Nulti sat, koja je rezultat jednoipogodišnjeg rada dramske sekcije IIIa razreda opće gimnazije i profesorice Nedžle Idrizbegović. Predstava hrvatskog autora Davora Spišića tiče se mračnih socioloških aspekata porodice i društva u cjelini.

Završna aktivnost ovog projekta je učešće na kantonalnom takmičenju Civitasa koje će 30. aprila biti održano u Bugojnu.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print