Mostarski školarci donirali kosu za izradu perika oboljelim od karcinoma

Uz muziku i veselo druženje danas su se mostarski školarci bili dio velike humane priče u tom gradu, jer su se masovno šišali uz gradsko šetalište pored Španskog trga i svoju kosu donirali za izradu perika osobama oboljelim od karcinoma.

Humanitarnu akciju “Bald for a Cause” u najvećem hercegovačkom gradu su organizovali učenici Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) u saradnji s učenicima Srednje politehničke škole Mostar u sklopu projekta “Moja kosa, tvoja kosa” kako bi prikupili donacije za podršku radu Udruge za podršku oboljelim od raka dojke i njihovim porodicama “Novi Pogled” iz Mostara.

Predsjednica mostarske udruge Novi pogled Maja Memić je kazala kako je oduševljena ovom plemenitom pričom koja je u najvećem gradu na Neretvi postala svojevrsna tradicija.

Po njezinim riječima je prije početka šišanja bio prijavljeno oko 50 učenika koji žele svoju kosu donirati što pokazuje da je među njima podignuta svijest o opakoj bolesti ali i humanom radu i volontiranju.

Maja Memić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Maja Memić (Foto: G. Š./Klix.ba)

“Iz godine u godinu je raste broj djece koja žele da daju svoj doprinos, svoj prilog sa donacijom kose, jer sigurno će jedno dijete, bilo to dječak ili djevojčica razveseliti sa tom donacijom od koje će biti napravljena perika“, kazala je Memić za Klix.ba.

Ističe da će kosa koju će donirati učenici koledža biti usmjerena Udruženju “Srce za djecu” u Sarajevu i namijenjena za izradu perika u sklopu projekta “Moja kosa, tvoja kosa”.

Koliko je ovaj događaj značajan svim učesnicima najbolje je pokazala atmosfera pod otvorenim mostarskim nebom, gdje su okupljeni svako šišanje oduševljeno nagrađivali aplauzom i ovacijama uz fotografiranje i snimanje jedinstvenih trenutaka, kako za trajna sjećanja tako i za društvene mreže.

Ovaj događaj je podržala i Srednja politehničke škole Mostar, čiji su se učenici i profesori frizerskog smjera pobrinuli za realizaciju aktivnosti šišanja i doniranja kose, dok su volonteri prodavali svoje rukotvorine sa ciljem da sredstva usmjere za potrebe mostarskog udruženje Novi pogled.

Novi Pogled je udruga koja djeluje na području cijele Hercegovine od 2003. godine, sa sjedištem u Mostaru, sa misija joj je psihološka podrška i pomoć oboljelim ženama i njihovim porodicama u toku i poslije liječenja, te podizanje svijesti u zdravoj populaciji svih uzrasta o značaju brige o zdravlju.

izvor:klix.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print