Moore: Treći entitet ne dolazi u obzir!

0
49

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore istakao je da treći entitet u BiH ne dolazi u obzir i da je to dugogodišnji stav međunarodne zajednice.

“Jasno je da mora biti riješeno pitanje “Sejdić i Finci”, što podrazumijeva promjenu Ustava BiH”, rekao je Moore, podsjećajući da postoje različiti prijedlozi za izmjene Ustava BiH, kao i Izbornog zakona.

On je za “Oslobođenje” izjavio da bi uz prijedlog HDZ-a trebalo dobiti i prijedlog SDA i drugih stranaka u vezi sa izmjenama Izbornog zakona.

Ocijenivši da još ima mnogo mjeseci do kada se može promijeniti Izborni zakon, Moore, koji završava mandat u BiH, ponovio je da odgađanje izbora iduće godine ne dolazi u obzir.

“Šta će se zaista dogoditi, ne želim da špekuliram”, rekao je Moore i dodao da ne želi isključiti mogućnost da će biti pronađen kompromis.

Prema njegovim riječima, narod u BiH i regionu zna da novih sukoba neće biti i da je ratna retorika domaćih političara ili stranih “stručnjaka” samo dio predizborne kampanje.

 

Moore je ocijenio da Parlament BiH nema želju da usvoji zakonsko rješenje kojim bi bilo spriječeno vrijeđanje žrtava rata.