Moore osudio odluku Skupštine SBK-a kojom se vrši podjela učenika

0
50

Nedavna odluka Skupštine Srednjobosanskog kantona da, uprkos sudskim odlukama i učeničkim protestima, podijeli postojeću srednju školu, bila je glavna tema razgovora predstavnika međunarodne zajednice, uključujući OHR, Francusku ambasadu u BiH i direktora Misije USAID-a, koji su se pridružili Jonathanu Mooreu, šefu Misije OESS-a u BiH na sastancima s općinskim vlastima i predstavnicima civilnog društva u Jajcu.

Moore osudio je takvu odluku kantonalne Skupštine kojom se vrši podjela učenika protiv njihove volje.

– Djeca u Bosni i Hercegovini zaslužuju najbolje uvjete  za inkluzivno i kvalitetno obrazovanje. Kreiranje još jednog slučaja ‘dvije škole pod jednim krovom’ je upravo korak u suprotnom smjeru i nije način da se riješe pitanja kao što su nastavni plan i program ili učenička svjedočanstva. Praksa je pokazala da administrativno ujedinjenje podijeljenih škola doprinosi poboljšanju uslova za učenje i dovodi do uštede ionako oskudnih finansijskih sredstava. Kanton ne može priuštiti ni ove postojeće škole. Trebalo bi da poštujemo i principe inkluzivnosti i želje učenika. Lokalne vlasti u Jajcu bi trebalo da povuku svoj zahtjev, a kantonalne vlasti bi trebalo da se suzdrže od provedbe ove pogrešne odluke – naglasio je Moore, priopćeno je iz Misije OESS-a u BiH.

– Nedavni protesti koje smo vidjeli pokazuju da djeca u Jajcu ne žele da budu podijeljena. I oni u tome imaju našu podršku i divljenje. OHR se pridružuje pozivu vlastima Srednjobosanskog kantona da preispitaju odluku da formiraju novu školu u Jajcu te da, umjesto toga, svoje napore usmjere na iznalaženje rješenja za probleme u obrazovnom sektoru na način koji neće ugroziti multietnički karakter općine Jajce i Srednjobosanskog kantona –  rekao je Michael Doyle iz OHR-a, koji u ime visokog predstavnika Valentina Inzka prisustvuje ovoj posjeti.

– Ono u čemu se ogleda jedinstvo i snaga Francuske jesu škole u koje sva djeca idu zajedno. Kao Francuzi i prijatelji ove zemlje, želimo da isti principi i vrijednosti budu primijenjeni i u BiH. Želim da čestitam učenicima iz Jajca na njihovoj borbi za zajedništvo – istaknuo je Donato Giuliani, savjetnik za kulturu Francuske ambasade i direktor Francuskog instituta u BiH.

Ovo je treća posjeta predstavnika međunarodne zajednice školama i zajednicama u Bosni i Hercegovini koju organizuje Misija OESS-a  u Bosni i Hercegovini.