MOO službeno: Odgoda Olimpijskih igara za “najviše godinu dana”

0
19

 Olimpijske igere u Tokiju, koje su se trebale održati od 24. jula do 9. avgusta 2020., odgođene su za “najviše godinu dana, za ljeto 2021.” zbog pandemije koronavirusa, objavio je u utorak službeno i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) nakon što je prije nekoliko sati to već potvrdio japanski premijer Shinzo Abe,

Od prvog izdanja u modernoj eri 1896. godine ovo je prva odgoda Olimpijskih igara u doba mira.

– U trenutačnim okolnotima i na temelju danas dobivenih informacija od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), predsjednik MOO-a Thomas Bach i japanski premijer su zaključili da olimpijske igre u Tokiju trebaju biti pomaknute za poslije 2020. i to najkasnije do ljeta 2021. kako bi se sačuvalo zdravlje sportaša i svih uključenih u OI kao i cijele međunarodne zajednice, navodi MOO u svom priopćenju.

Kratko prije ove objave u Tokiju je održana telefonska konferencija na kojoj su sudjelovali Bach i japanski premijer Shinzo Abe te neki drugi dužnosnici uključeni u organizaciju OI-ja, a Abe je poslije razgovora izjavio da je njegov prijedlog da se Igre odgode za godinu dana Bach sto posto prihvatio.

Ovakva odluka MOO-a činila se neizbježnom  u situaciji u kakvoj svijet do sada nije nikada bio, suočen s pandemijom koronavirusa.

izvor: hrt.hr