„Momci s Vrbasa“ poraženi od ekipe “Brčko Distrikt” minimalnim rezultatom

0
103

U subotu, 9. februara, u Donjem Vakufu je odigran susret 13. kola A1 lige između KK „Promo“ Donji Vakuf i KK „Brčko Distrikt“. Oko 800 prisutnih gledalaca imalo je priliku vidjeti dobar meč u kojem su, nažalost, „Momci s Vrbasa“ poraženi rezultatom 67:69 (20:18; 26:13; 6:17; 15:21). Gosti su bolje otvorili utakmicu i nakon pet minuta imali prednost 14:7. No, ekipa „Proma“ tada ulazi u seriju i polovinom druge četvrtine vodi sa visokih sedamnaest razlike. Na poluvrijeme igrači „Proma“ odlaze sa plus petnaest poena na svom kontu. Svi prisutni vjerovali su u još jednu laganu pobjedu, ali izgleda da su u to prerano povjerovali i sami igrači. U drugom poluvremenu kao da je na teren istrčala druga ekipa u žutim dresovima. Brčaci iz napada u napad tope prednost. Ipak, odbrana u ovom periodu još uvijek funkiconira i dozvoljava gostima svega 17 poena. S druge strane, u napadu igrači „Proma“ nisu pogađali ništa. Svega 6 postignutih poena bilježimo kao najlošiju četvrtinu ne samo u ovoj sezoni. Loša igra nastavlja se i u zadnjem periodu. Donjovakufljani tek polovinom ovog perioda postižu prve poene. Ali tada je već prednost na strani gostiju. Ipak, u zadnjim minutama budi se kapiten Mustafica i postiže poene koji oživljavaju nadu da se ipak može do pobjede. U ključnim momentima, na samo poen razlike dvadesetak sekundi do kraja, Dino Alkić hvata ofanzivni skok, pokušava da se izbori za poziciju okružen trojicom igrača „Brčkog“ i cijela dvorana traži prekršaj. Sudija Durmić ne misli tako, oduzima loptu „Promu“, a Alkić dobija tehničku grešku zbog prigovora. Iako se „Promo“ borio do kraja, ovaj napad pokazao se ključnim da bodovi odu u Brčko. Publika u dvorani nekoliko puta je i ranije burno reagirala zbog odluka sudijske trojke Pelja-Baručija, Hasić, Durmić. Igranje nogom Markovića, dva faula kojim je spriječena kontra „Proma“ koji nisu prepoznati kao nesportski, nekoliko nedosuđenih faula u reketu Brčkog, bile su situacije u kojima su navijači vidjeli sudijsku nepravdu. No, bilo kako bilo, čak i pored sudijskih grešaka, opći je utisak da su igrači „Proma“ pobijedili sami sebe lošom igrom u drugom poluvremenu.
U gostujućoj ekipi najefikasniji su bili Polutak i Stevanović sa po 15 poena, Marković je postigao 14, a Islamović 12. U ekipi „Proma“ dvocifreni su bili samo Nedim Mustafica sa 20 i Dinko Peljto sa 19 poena, Admir Džihan dao je 8, Rijad Smajlović i Strahinja Jovanović po 6, Dino Alkić 5 i Ismail Hodžić 3 poena.
Ovim porazom „Promo“ je pao na drugo mjesto na tabeli. Narednog vikenda igra se derbi u Bugojnu protiv KK „Iskra“. Komšijama je u ovoj utakmici pobjeda imperativ u borbi za opstanak, a s druge strane, „Promo“ mora pokušati da se vrati u pobjednički ritam. – navodi se na zvaničnoj fb stranici KK Promo Donji Vakuf