Mnogi u BiH se teško odriču oružja, opravdanje im je: “I drugi su naoružani”

Za ne daj Bože. Ovim riječima sagovornik Radija Slobodna Evropa objašnjava zbog čega je ilegalno zadržao pušku nakon ratnih devedesetih u Bosni i Hercegovini.

Muškarac nadimka Pero (puni identitet poznat redakciji) posjeduje pušku M-48, poznatu i kao “tandžara”.

Bila je to jedna od “najpopularnijih” pušaka tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, devedesetih godina prošlog stoljeća. Danas se koristi kao lovačka puška.

Ilegalno oružje smatra se jednim od glavnih sigurnosnih problema u Bosni i Hercegovini, a uglavnom potječe iz posljednjeg rata.

Službena procjena o količini ilegalnog naoružanja u Bosni i Hercegovini ne postoji, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

Pero tvrdi da je pušku pronašao tokom vojne operacije u selu nadomak Mrkonjić Grada, na sjeverozapadu zemlje. Zajedno sa sto komada metaka, krije je u jednoj napuštenoj kući.

“To je ratni plijen. Čuvam je, jer su i drugi naoružani i spremni. Nije to baš neka puška, ali mi je draga”, kaže za RSE.

Policija u BiH je u proteklim godinama pozivala građane da, bez sankcija, predaju neregistrirano oružje.

Od 2016. do 2020. uništeno je više od 21.100 komada malog oružja i lakog naoružanja. Prema dostupnim podacima, u 2021. godini oduzeto je 1.396 komada oružja i više od 14 hiljada komada municije.

 

KOLIKO LJUDI JE PROCESUIRANO?

U BiH je u 2021. godini izdano 317 naloga za provođenjem istrage zbog nezakonite proizvodnje, posjedovanja i krijumčarenjma oružja. Istragom je bilo obuhvaćeno 340 osumnjičenih.

U istoj godini osuđeno je više od 230 osoba, izrečene su 23 zatvorske, 32 novčane i 168 uvjetnih kazni.

Među osuđenima je i Dalibor Mačak. Njemu je zbog krijumčarenja oružja iz BiH u Austriju, Sud BiH u novembru 2021. izrekao kaznu od osam godina zatvora.

U BiH je u 2021. godini došlo i do porasta incidenata povezanih s oružjem koji su rezultirali smrtnim slučajem i ranjavanjima.

izvor: slobodnaevropa.org

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print