Mladi ne žele raditi za 500 KM i bez doprinosa

0
70

Za nesklad između velikog broja nezaposlenih i nemogućnosti poslodavaca da osiguraju stručne radnike, mnogi okrivljuju niske plaće koje poslodavci isplaćuju svojim radnicima.Sve je manje mladih u BiH koji pristaju raditi za 500 KM.

Analitičari pak ističu da stanovnici ipak mnoge poslove ne prihvaćaju “pod svaku cijenu”.

Usprkos velikoj nezaposlenosti, mnoge trgovine, butici ili pekarnice mjesecima nisu u stanju pronaći odgovarajuće radnike. Tako nije rijedak slučaj da na vratima ovih radnji i po nekoliko mjeseci stoji obavijest da traže radnike. S druge strane, na evidenciji zavoda za zapošljavanje tisuće je nezaposlenih upravo ovakvog kadra. Poslodavci poručuju da je danas teško naći školovana radnika koji svoje znanje i umeće zna primijeniti u praksi, ali da im se ne isplati ulagati u nekvalificiranu radnu snagu.

Problem je na sličan način detektirao svojedobno i Business Insider. Posao u privatnom sektoru u BiH najčešće nudi male plaće i loše radne uvjete, a radnici su podložni izrabljivanju. S obzirom na to da veliki broj ljudi stalno traži posao, zaposlenici su svjesni da poslodavac svakog trenutka može bilo kome uručiti otkaz, stoji u izvješću Business Insidera.