Mladi iz dvije općine obišli vjerske objekte Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice

0
51

Mladi iz Nevesinja i Gacka, koji u okviru projekta “Zajedno kroz vjeru kulturu i život”, posjetili su Saborni hram u Trebinju, džamiju Osman Paše u Starom gradu te Hercegovačku Gračanicu. Ovu posjetu realizirali su Crkvena općina Nevesinje i Medžlis islamske zajednice Gacka i Bileće sa željom da približe mladim ljudima iz ovih općina različitosti života islamske i prevoslavne zajedenice.

Rušenje predrasuda

Prema riječima Miljana Buhe člana projektnog tima iz Nevesinja, projekt ima za cilj jačanje međureligijske saradnje, sa posebnim fokusom na povezivanje mladih ljudi i rušenje predrasuda i izgradnju boljeg demokratskog društva.

– Ovo je jedna od aktivnosti ovoga projekta. Do sada smo posjetili džamiju Mehmed age Zvizdića u Gacku i džamiju Hasana paše Predojevića u Bileći. Želio bih da istaknem da je onaj neformalni dio kada smo rzgovarali o društvenim trendovima i mi smo ti koji treba da pokrenemo pozitivne promjene u našem društvu, pogotovo kada se radi o drugom i drugačijem. Mi smo stava da su naše različitosti naše bogatstvo – istakao je Buha.

  • Mladi u obilasku vjerskih objekata

    Mladi u obilasku vjerskih objekata

    FOTO: P. MUCOVIĆ


Stefan Bejatović, koordinator projekta iz Nevesinja kaže da je prvobitna zamisao bila da se posjete neke općine u Federaciji BiH, ali su ipak odlučili da se prvo krene iz istočne Hercegovine.

– Cilj nam je bio da posjetimo Gacko, Bileću i Trebinje, a da pri sljedećem susretu mi iz Nevesinja ugostimo goste iz Gacka. Mi želimo ovim projektima da mladi na ovim susretima razmijene svoja iskustva na svim poljima, od religije, vjere, kulture, pa sve do najaktuelnije teme ovih dana svuda u svijetu koronavirus – pojasnio je Bejatović.

Projekat Pro budućnost

Sadet ef. Bilalić, glavni imam MIZ Gacko i Bileća je naveo da su mladi Crkvene općine Nevesinje, ustvari gosti mladih MIZ Gacko

– Ovi pasivni krajevi, prije svega u Nevesinju i Gacku potrebni su ovakvi projekti za mlade, jer nemaju priliku da se susreću, dok je to u većim sredinama puno lakše. Danas je po prvi put omladina iz Nevesinja imala priliku da posjete neke sakralne objekte Islamske zajednice, dok su na drugoj strani mladi iz Gacka po prvi put posjetili sakrelne objekte SPC i upoznaju se sa njihovom povješću. Ovo je zaista jedan pravi put koji godinama njeguje projekat Pro budućnost – rekao je Bilalić i dodao da je veoma dobro postojanje ovakvog vida projekata gdje se omladina upoznaje.

  • Cilj je jačanje međureligijske saradnje

    Cilj je jačanje međureligijske saradnje

    FOTO: P. MUCOVIĆ


Na kraju krajeva ova omladina će, zaključio je efendija Bilalić, već sutra preuzeti svoje odgovornosti u lokalnim zajednicama, u svojim profesijama kako u Nevesinju tako i u Gacku.

avaz.ba