Mlada Donjovakufljanka koja ruši sterotipe

U našem društvu još uvijek je prisutan stereotip da su žene nesigurniji i nepouzdaniji vozači koji češće uzrokuju nezgode u saobraćaju. Ovaj stereotip ruši naša mlade sugrađanka Eldina Draginović. Eldina, ne samo da je vrstan vozač, već je i odličana  instruktorica vožnje. Iako se nije školovala za ovo zanimanje, okolnosti i nemogućnost da radi u struci  opredjelili su je za zanimanje instruktorice vožnje.

„ Nakon završene srednje medicinske škole položila sam stručni ispit i očekivala da ću naći posao u svojoj struci, međutim to se nije desilo. Nakon toga upisujem četvorgodišnji studij  zdravstvenog smjera koji uspješno završavam i stičem zvanje diplomiranog sanitarnog inžinjera. Sve sam to uradila s ciljem da lakše dođem do posla. Međutim, to u našoj državi ne ide tim redoslijedom, pa sam se upustila u privatno poduzetništvo i otvorila slastičarnu. To je donekle i funkcionisalo, ali sam bila svjesna da se ne mogu nositi  sa konkurencijom jer vi danas u svakoj trgovini možete kupiti različitih poslastica a Vakuf je mala sredina i nije bilo neke potražnje za tim.” – rekla je  Eldina Draginović gostujući u emisiji “Četvrtkom otvoreno” Radija Donji Vakuf.

Sa 18 godina polaže vozački ispit i tada joj se rađa ljubav prema upravljaču vozila.  Zavoljela je vožnju voljela  i osjećala je da je to ispunjava . “Javila sam se na konkurs u auto – školi na prijedlog mog oca koji je u  to vrijeme  radio kao instruktor vožnje. Obzirom da sam temperamentna osoba uvijek sam željela više . Također, osoba sam  koja preispituje svoje sposobnosti i  vjerovala sam da mogu biti instruktorica. Prijavljujem se na konkurs, prolazim neophodnu  procedure u auto – školi i od nadležnog ministarstva dobijam potrebnu licencu za rad.” – pojašnjava Eldina.

 

Od 2016. godine radi kao instruktorica vožnje i vrši obuku kandidata.

Eldina Draginović nedugo nakon polaganja za instruktoricu vožnje, polaže za A kategoriju. Potom  su uslijedila polaganja za kategorije vozila C1, C, CE i na kraju D kategorija, tako da je njena vozačka dozvola potpuno ispunjena  .

“ Ukoliko želite napredovati u poslu, Vi morate izići iz nekih ustaljenih okvira što sam ja i napravila.  Nailazila sam na razlučite komentare, neki su bili motivirajući, a neki nemotivirajući. Ja sam znala šta želim i u tome sam  imala  podršku svojih roditelja, mog šefa i mojih prijatelja. “ – ističe ova mlada instruktorica vožnje i dodaje da prema važećem pravilniku  mora proći  određen vremenski period   da biste mogli pristupiti polaganju za instruktora u toj kategoriji.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print