Mjesto za kreiranje bolje budućnosti: Nakon Srebrenice i Donji Vakuf dobio Futures Makerspace za mlade

0
104

Nakon što je u julu 2019. godine u Srebrenici otvorila prvi Futures Makerspace u našoj zemlji, Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini (BHFF), ovaj jedinstveni projekat za mlade, donijela je i u Donji Vakuf.

Futures Makerspace je prostor koji uz mentorsku podršku, modernu tehničku opremu i edukativne aktivnosti, pruža mladima mogućnost da u kolaborativnoj radnoj sredini savladavaju nove vještine, uče, inoviraju i razvijaju biznis ideje – a sve u cilju doprinosa rješavanja lokalnih i globalnih problema.

Prostor u Donjem Vakufu, koji je u upotrebi od jučer, opremljen je tehničkom opremom koja će omogućiti mladim ljudima da uče o najnovijim tehnološkim inovacijama u svijetu, primjenjuju to u praksi kreirajući sopstvene inovacije, kako bi razvijali lokalnu zajednicu, ali i sebe kao mlade lidere.

–          Otvaranjem Makerspace prostora diljem BiH, počevši sa prostorom otvorenim u Srebrenici 2019. Fondacija za budućnost BiH u saradnji sa lokalnom zajednicom, želi osnažiti mlade da ulažu u svoj razvoj i razvoj svoje zajednice, i da na taj način sa nama mijenjaju sutrašnjicu. Do kraja 2023. cilj nam je da stvorimo mrežu od 20 makerspace-a koji će omogućiti da do 10.000 mladih dobiju priliku da sudjeluju u programima Fondacije – istakli su iz direkcije BHFF-a.

Inicijator projekta je Almasa Bass Hadžiahmetović, direktor kliničkog programa testiranja lijekova u jednoj od najvećih farmaceutskih kompanija na svijetu UCB.

– Podržavam Fondaciju budućnosti u BiH jer imaju dublji i pozitivan pogled na našu domovinu. Meni mnogo znači to što je fokus rada na rast i razvoj manjih sredina. Zajedno sa Fondacijom sam uključena u razvoj Futures Makerspace-a u mom Donjem Vakufu. Biti u mogućnosti da pomogneš mjestu u kojem si odrastao, je nevjerovatna nagrada! Samom puštanju u rad prethodila su dva događaja koji su okupili predstavnike lokalne uprave, industrije i nadasve mlade iz ove lokalne zajednice, gdje su evaluirane potrebe zajednice, kako bi se pripremio program koji će podrazumijevati pokretanje jedinstvenog programa za “gajenje ideja“ u inovacije – zatim i biznise, pod nazivom Futures Makerspace StartUp nest! (FMS StartUp gnijezdo) – kazala je Hadžiahmetović.

Kao lokalni aktivista pri projektu i spona sa Općinom uključen je bio Naser Rujanac.

– Jedna od važnijih misija BHFF-a je međusobno povezivanje uspješnih članova naše dijaspore, te saradnja istih sa mladima u našoj BiH. Fondacija BHFF, konkretno u našem slučaju uključuje stručno usavršavanje, mentorstvo u tehničkom i rukovodstvenom smislu našoj omladini, te opremanje savremenog centra Makerspace u Donjem Vakufu, na čemu sam im posebno zahvalan. Činjenica je da se nalazimo u vremenu pandemije a projekat zahvaljujući našim prijateljima ćemo ipak realizovati što daje na još većem značaju – istakao je Rujanac.

DVVijesti