Mještani Jezera jednoglasni protiv geoloških istraživanja

Danas, 20.10.2022., pod pritiskom nezadovoljnih ekoloških aktivista i nevladinih organizacija iz Jezera i susjednih opština, na 13. sjednici Skupštine opštine Jezero na dnevnom redu će se naći prijedlog zahtjeva Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske da obustavai-zabrani izvođenja detaljnih geoloških i geohemijskih istraživanja i drugih radnji koje se izvode na teritoriji opštine Jezero kompaniji “SNK Metali”.

Nakon žestokih protivljenja mještana ozrenskih naselja i vlasti opštine Petrovo, Ministarstvo energetike i rudarstva RS je 31. maja ove godine povuklo datu saglasnost za rudna istraživanja na planini Ozren firmi „Medeni brijeg“ iz Bijeljine u vlasništvu australijske kompanije “Lykos Metals Limited”. Repriza ove „priče“ izgleda slijedi i u opštini Jezero, gdje su građani ustali u odbranu planine Sinjakovo.

U četvrtak, 20.10.2022., pod pritiskom nezadovljnih ekoloških aktivista i nevladinih organizacija iz Jezera i susjednih opština, na 13. sjednici Skupštine opštine Jezero na dnevnom redu će se naći prijedlog donošenja odluke da se od Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske traži obustava-zabrana izvođenja detaljnih geoloških i geohemijskih istraživanja i drugih radnji koje se izvode na teritoriji opštine Jezero kompaniji “SNK Metali”.

“Razlog za donošenje navedene odluke vidimo u tome što se radovi izvode u zonama naseljenih područja, što se uništava prirodna, društvena i privatna imovina, uništavaju se izvori vode i narušava se zdravlje ljudi”, navodi se u prijedlogu.

Mještani Jezera 15.10.2022. su održali mirni protest ispred Opštine Jezero, a njima su se pridružili ekološki aktivisti iz Jajca, Šipova i Mrkonjić Grada.

 

izvor: jajce-online.com

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print