Mirno okupljanje majki Srebrenice na Trgu slobode u Tuzli

0
32

Udruženje “Žene Srebrenice” organizovalo je danas na Trgu slobode u Tuzli  tradicionalno mirno okupljanje u znak sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Predsjednica Udruženja Nura Begović uputila je poruku bh. političarima da ih u predizbornoj kampanji ne vrijeđaju.

– Neka nas ostave na miru. A druga je poruka da nismo odustali od traženja prava i pravde i da ćemo uvijek biti na tom putu – kaže Begović.

Današnjem okupljanju pridružile su se članice Udruženja majki enklava Srebrenice i Žepe, Majki Podrinja iz Bratunca, druga udruženja, organizacije i pojedinci.

Predsjednica Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić pozvala je Sud i Tužilaštvo BiH da se bave pravom i pravdom, a ne politikom, a zatim je uputila još dvije poruke.

– Pozivam Bošnjake i Bosance da nam pomognu u traženju masovnih grobnica. Neki znaju gdje su lokacije, neki nam se trebaju pridružiti, a neki trebaju i dići svoj glas. Imamo i poruku za zločince da se nismo umorile i da nas ne mogu zastrašiti – navela je Subašić.

Mirni skup u Tuzli je okončan učenjem Fatihe, a potom su majke Srebrenice u Čaršijskoj džamiji u Tuzli proučile hatma-dovu za sve žrtve genocida i zločina tokom agresije na BiH.

federalna.ba