Mirna šetnja u znak sjećanja za građane ubijene tokom trajanja NDH

0
17

Savez udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) Bosne i Hercegovine, je za danas najavio komemorativnu šetnju žrtvama zločina u Drugom svjetskom ratu, u znak protesta zbog održavanja mise blajburškim žrtvama.

Uoči šetnje, kako najavljuju, bit će održano okupljanje i govor ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu, u blizini kojeg su 28. marta 1945. godine ustaške snage, prema naređenju tadašnjeg ustaškog upravitelja Sarajeva, Maksa Luburića, objesile 55 građana Sarajeva. 

  • Misa najavljena u 12 sati - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Misa najavljena u 12 sati FOTO: AVAZ

Istaknuto je da je Sarajevo mnogo patilo te da je vješanje krajem marta na Marijin Dvoru obilježilo kraj rata u Sarajevu.

Poziv da se misa ne održi u Sarajevu uputili su i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nevladine organizacije, a reagirala je i Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini koja je pozvala na suzdržavanje od revizionizma historije.

Misu će držati vrbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić

Udruženje Počasni bleiburški vod, uz pokroviteljstvo Sabora Hrvatske, tradicionalno u maju organizuje komemoraciju za vojnike Nezavisne Države Hrvatske i civile koji su 1945. htjeli da se predaju savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslovenskoj.

izvor: avaz.ba