Ministrica Gudeljević posjetila zdravstvene institucije u SBK/KSB

0
26

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević boravila je danas u Srednjobosanskom kantonu, gdje je s ministrom zdravstva i socijalne politike Antom Matićem i direktorom Zavoda za javno zdravstvo Seadom Karakašem, razgovarala o aktuelnim temama u vezi s pandemijom COVID-19.

Ministar Matić i direktor Karakaš naglasili su da je riječ o prvoj posjeti ministra s državnog nivoa kantonalnom ministarstvu nadležnom za zdravstvo. Informisali su ministricu Gudeljević o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, posebno o procesu imunizacije na području kantona. Dodali su da je svih pet bolnica na području kantona kvalitetno organizovalo rad u uslovima pandemije.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Sead Karakaš osvrnuo se na proces vakcinisanja naglasivši potrebu za oko 41.000 doza vakcina za prioritetne kategorije. Apelovao je na stanovništvo da se u što većem broju odazove na vakcinisanje i istakao da se oko 90 posto zdravstvenih radnika na području tog kantona odlučilo na valcinisanje.

U razgovoru je poseban akcenat stavljen na izvještavanje o vakcinisanim osobama. Nadležne kantonalne zdravstvene vlasti spremne su da ispune svoje obaveze u toj oblasti, naglašeno je na sastanku.

Taj sastanak je jedan u nizu sastanaka koje ministrica Gudeljević organizuje sa nadležnim zdravstvenim institucijama u BiH, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

FENA/Agencija DAN