Ministri u ponedjeljak razmatraju državni budžet za 2022.

0
26

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine održat će u ponedjeljak, 6. juna sjednicu na kojoj će biti razmatrano usvajanje Nacrta budžeta institucija BiH za 2022. godinu, a da u njemu pri tome nije izdvojen dovoljno novca za održavanje Općih izbora u oktobru.

Predsjedavajući Vijeća Zoran Tegeltija najavio je sinoć ovu sjednicu te izrazio nadu da će dokument podržati ministri kako bi mogao biti proslijeđen u Predsjedništvo BiH na dalju proceduru.Nakon toga procedura bi trebalo da bude nastavljena u domovima Parlamentarne skupštine BiH.

Međutim, nije velika vjerovatnoća da će Nacrt budžeta i biti usvojen s obzirom na to da se već sada mnogi žale na količinu novca koja je izdvojena institucijama. Osim toga, ni sami ministri u Vijeću ne mogu biti potpuno saglasni s Nacrtom jer je predloženi budžet za mnoga ministarstva znatno manji od tražene sume.

Najveći problem je sa Centralnom izbornom komisijom kojoj je samo za održavanje izbora potrebno 12,5 miliona KM, a Ministarstvo finansija im je predvidjelo ukupno 13 miliona za sve potrebe Komisije.

Oni su tražili 15.658.000 KM od čega 12.568.000 KM za provedbu izbora, a što je više za 800.000 KM od ranijih predviđanja, a što je uslovljeno poskupljenjima i inflacijom u cijelom svijetu.

Iz CIK-a su tako naglasili da im je potrebno još najmanje 2.800.000 KM kako bi izbori mogli biti realizovani.

Planirana sredstva iz Nacrta budćeta za Centralnu izbornu komisiju u 2022.
Planirana sredstva iz Nacrta budćeta za Centralnu izbornu komisiju u 2022.

Zbog toga pozivaju ministre da razmotre još jednom šta usvajaju, odnosno da usklade budžet sa potrebama državnih institucija.

Osim CIK-a, i Ministarstvo odbrane BiH je dobilo manje novca od traženog, uprkos tome što trenutna kriza u svijetu zahtjeva povećanu pažnju prema ovom sektoru.

No, nekima je planirano i povećanje budžeta u odnosu na ranije, a među tim institucijama je i ministarstvo koje vodi Vjekoslav Bevanda, a koje je i kreiralo budžet.

Izvor: Klix.ba