Ministri poručili bh. političarima: ‘Ne propustite najbolju ponudu koju će EU ikad dati’

Nakon oktobarskih izbora BiH ima priliku da napreduje, postane dinamičnija, prosperitetnija i dinamičnija zemlja, poručili su ministri vanjskih poslova Njemačke i Velike Birtanije, Frank – Walter Steinmeier i Philip Hammond, nakon sastanka sa liderima bh. stranaka i članovima Predsjedništva BiH.

Poručili su da je današnja posjeta ohrabrenje da podrže britansko-njemačku inicijativu, odnosno EU inicijativu. Pozvali su političare da potpišu izjavu o opredjeljenosti za provođenje reformi.

“Protesti u februaru pokazali su da se stvari ne mogu nastaviti kako je bilo slučaj, već da je građanima potreban prosperitet, ekonomski rast,posao i nada za bolju budućnost. Prije dva mjeseca moj kolega Steinmeier i ja odlučili smo dati poticajnu snagu, a tu ideju su usvojile i naše kolege u EU i pretvorena je u inicijativu a koja ima za cilj oživljavanje puta BiH u pridruživanju Evropskoj uniji. Naša posjeta je ohrabrenje političkim vođama da se sastanu i podrže inicijativu. Razgovarajući danas sa njima tražili smo da ne propuste najbolju ponudu koju će EU ikada dati BiH”, kazao je Hammond i istakao da su od političara tražili da postupaju u interesu zemlj te podjele i prošlost ostave iza sebe, arazmišljaju o napretku i budućnosti.

“Predsjedništvo BiH je izradilo Nacrt sporazuma koji odgovara na inicijativu, a podrška tom dokumentu dovodi do toga da EU počne primijenjivati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Danas smo saslušali lidere 14 stranaka. Od Predsjedništva BIH se traži da načine neke izmjene u Nacrtu kako bi ga mogli potpisati i bh. politički lideri”, istakao je Hammond dodjaući da on i Steinmeier iz BiH odlaze optimistični i te vjeruju da će bh. politički lideri iskoristiti šansu koja im se nudi.

Ministar vanjskih poslova Njemačke kazao je da su on i njegov kolega pokazali da BiH nije zaboravljena te da žele da i BiH napreduje kao Eu kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana.

“Želimo novi start za BiH na putu ka EU. Mogu potvrditi da smo vodili intenzivne i mnoge razgovore koji su nam ulili uvjerenje da je moguće formulirati reformski put koji će u velikoj mjeri poboljšati životne uslove građana BiH. Ljudi u BIH se ne razlikuju od onih u Velikoj Britaniji ili Njemačkoj, oni očekuju od političkih lidera da rade u njihovu korist, očekuju radna mjesta, pouzdanu administraciju i pravosuđe, dobru ekonomsku klimu i bolju perpseltivu naročito za mlade”, kazao je Steinmeier istakavši da se na ponudu EU treba odgovoriti izjavom o preuzimanju odgovornosti i obaveze da će se usitinu provoditi reforme.

“Mislim da se danas otvara novi prizor za BiH i ne znam kako će dugo biti otvoren, ali neće biti vječno”, kazao je na press konferenciji.

                                                                                                                   /izvor: N1/

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print