Ministarstvo pomaže penzionerima u FBiH tužiti Zavod MIO/PIO

0
70

Svi penzioneri na području Federacije BiH koji su u penziju otišli u ovoj godini imaju pravo tužiti Federalni zavod MIO/PIO, tvrde iz Ministarstva rada i socijalne skrbi Federacije BiH.

Naime, iz navedenoga ministarstva navode kako je ravnatelj Zavoda MIO/PIO FBiH Zijad Krnjić samovoljno donio odluku o visini koeficijenta prema kojoj se obračunavaju penzije u ovoj godini, a koja je, tvrde, netočna, odnosno umanjuje stvarne iznose mirovina.

Zbog ove točke početkom augusta prekinuto je zasjedanje Upravnog odbora Zavoda MIO/PIO, sjednica je nastavljena prošli tjedan, međutim, tačka o koeficijentu je skinuta s dnevnoga reda. Budući da Krnjić, nakon upozorenja, nije htio promijeniti odluku o koeficijentu koju je donio, djelatnici Ministarstva rada i socijalne politike FBiH odlučili su pomoći penzionerima u pripremama tužbi.

Kako navode iz spomenutog ministarstva, osnova za izračun visine penzija utvrđuje se tako što se plaće iz razdoblja iz kojeg se uzimaju za utvrđivanje osnove, valorizirane u skladu s člankom 45. Zakona o MIO/PIO, zbrajaju s plaćama iz godine za koju je utvrđeno da se uzimaju u nominalnom iznosu i dijele s ukupnim brojem sati iz razdoblja iz kojeg se plaće uzimaju za utvrđivanje osnove u kojem su plaće ostvarene, pa se tako dobiveni iznos, koji predstavlja prosječni novčani izraz vrijednosti jednog radnog sata u obračunskom razdoblju, množi s brojem sati prosječnog mjesečnog punog radnog vremena.

                                                                                                                                                                              /izvor:vecernji.ba/