Ministar Zukan Helez pojašnjava za “Avaz”: Imamo više bh. dronova

Baš kada se donekle stišala priča o prvom dronu proizvedenom u BiH, ministar odbrane BiH Zukan Helez objavio je videosnimak s nepoznate lokacije na kojoj je lično pratio njegov let.

Nema detalja

Ovaj je prizor ovjekovječen fotografijama s Helezom, koji, uz pomoć naočala, prati let drona, ali i videosnimkom na kojem se vidi njegov prelet. Sve je objavljeno na društvenim mrežama, uz Helezovu poruku: „Najbolji penicilin za ’razdruživanje’, a pri tome domaće.“

Helez objavio snimke na Facebooku. Screenshot

Uprkos našem insistiranju, Helez još ne otkriva detalje, osim da je u pitanju više različitih vrsta bh. dronova. Lokacija na kojoj je prisustvovao testiranju, pogon ili više njih gdje se ova letjelica proizvodi, sve je obavijeno velom tajne, ali i jedna rečenica bila je dovoljna da izazove kanonadu reakcija, posebno od političara iz RS.

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik nazvao ga je sanjarom i neozbiljnim ministrom, pitajući ga kome kupuje helikoptere i dronove.

Poziv Dodiku

Helez je uzvratio da ih kupuje Bošnjacima, Srbima, Hrvatima, kao i svim drugim građanima naše zemlje, jer Oružane snage BiH pripadaju svima njima, a Dodika je pozvao da BiH povedu ka članstvu u EU i NATO-u. Bilo kako bilo, dronovi postoje, samo se ne zna još gdje se nalaze.

Sve počelo u martu

Priča o bh. dronovima traje od marta, kada je Helez najavio početak proizvodnje. Kasnije je pojašnjavao da se njihove komponente proizvode na pet mjesta u BiH, da su primjerci već testirani, te da se priprema njihov izvoz u zemlje koje su pokazale interesiranje.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print