Ministar Mektić na INTERPOL-ovom forumu u Abu Dabiju

0
69

Ministar sigurnosti Dragan Mektić predvodi delegaciju Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine na INTERPOL-ovom  forumu koji se održava u Abu Dabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati.  Ovaj skup pod nazivom „Jedinstvo za sigurnost“ okupio je ministre unutrašnjih poslova, visoke policijske zvaničnike i predstavnike privatnog sektora, kako bi utvrdili odgovornosti i ulogu u borbi protiv budućih sigurnosnih prijetnji.

Tri glavne oblasti o kojima se razgovaralo su borba protiv terorizma, organiziranog kriminala i cyber kriminala. Također, jedna od tema na ovom skupu bila je važnost sigurnosti za privlačenje stranih investitora i ekonomski razvoj zemlja.

 

Na marginama konferencije ministar Mektić se susreo i sa generalnim sekretarom INTERPOL-a Jurgenom Stockom. Razgovarano je budućoj saradnji i najvećim izazovima za sigurnosni sektor, pri čemu je ministar Mektić izrazio spremnost za unaprjeđenje saradnje sa INTERPOL-om u svim oblastima borbe protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, terorizma i korupcije.