Ministar Mektić i ambasador Vigemark razgovarali o migrantskoj situaciji i saradnji sa EUROPOL-om

0
40

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić razgovarao je danas u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH ambasadorom Lars-Gunar Vigemarkom o migrantskoj situaciji te uspostavljanju operativne saradnje između BiH i EUROPOL-a.

 

Nakon što su stvoreni uslovi i pronađene adekvatne lokacije, situacija sa smještajem migranata je mnogo bolja, konstatovano je na sastanku. Ministar Mektić je istakao da je tome značajan doprinos dala i nova vlada USK i Bihaća, ali je ponovio da i dalje postoje opstrukcije od predstavnika Općine Velika Kladuša.

 

Mektić je istakao da je potrebno poboljšati koordinaciju protoka migranata kroz BiH, kako bi se spriječilo da smještajni kapaciteti u USK budu pretrpani. Najavio je da će na sastanke Operativnog štaba za pitanje migracije biti pozivani predstavnici Kantona Sarajevo i USK, u kojima boravi najveći broj migranata.

 

Ministar Mektić je informisao ambasadora Vigemarka da se čeka stvaranje tehničkih preduslova za otpočinjanje operativne saradnje i razmjene informacija sa EUROPOL-om. Izrazio je očekivanje da će uskoro biti donesena odluka o ustupanju prostora za smještaj kontakt tačke te da će EU finansijski podržati nabavku tehničke opreme za ovu kontakt tačku.