Milionske cifre: CIK objavio imovinsko stanje političara

0
62

Centralna izborna komisija BiH objavila je prikupljene podatke o imovinskom stanju više od pet stotina zvaničnika izabranih na Općim izborima 2022. godine u BiH. Navedeno je iz CIK-a da nisu odgovorni za tačnost podataka imovinskog stanja, a poznato je da do sada niko od političara nije odgovarao za neprijavljenu imovinu. S tim u vezi, podaci koji su objavljeni mogu i da ne sadrže sve informacije jer niko ne provjerava političare da li su naveli tačne podatke o svom bogatsvu.

Centralna izborna komisija je u svojoj bazi podataka prikazala ukupnu vrijednost imovine kao i iznos sadašnjih prihoda i izvore prihoda u Bosni i Hercegovini i inostranstvu u protekloj kalendarskoj godini.

Iako biste pomislili da ove brojke nikada ne mogu iznenaditi, najveća vrijednost prijavljene imovine pripada ministru za ljudska prava i izbjeglice, Sevlidu Hurtiću koji je naveo da posjeduje imovinu ukupno vrijednu 13.327.700.

Iznos imovine uključuje stanove, kuće, zemljište, poslovni prostor, firmu i devet garaža u svom podjedu.

U nastavku teksta pogledajte infografiku sa prikazom vrijednosti imovine i prihoda političara koji su na najvišim funkcijama, a koje smo izdvojili za vas.

 

Napominjemo, imovina koja je navedena u KM – tiče se isključivo prijavljene imovine političara: imovina njihovih supružnika ili djece u ovom obrascu nije navedena.