Meteorolozi za danas objavili žuto upozorenje! Evo i kad najavljuju prve snježne pahulje

Žuti meteoalarm, zbog očekivanih udara vjetra, upaljen je za područje cijele BiH, a meteorolozi upozoravaju:

“Lokalne smetnje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar.”

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 9; Ivan-sedlo 11; Bihać, Gradačac, Tuzla 12; Sanski Most, Zenica 13; Sarajevo 14; Livno 15; Široki Brijeg 19; Grude 20; Mostar 22; Neum 24; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 932 hPa, za 15 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

Bioprognoza: Tmurno vrijeme, praćeno padavinama uslovljava nepovoljnu biometeorološku prognozu, pri tome uz lošiju opštu sliku na jugu i jugozapadu zemlje. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se pojačati. Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih i bolova na mjestu ozljeda, nervoze, dekoncentracije. U drugom dijelu dana, usljed preovladavajućeg sjevernog strujanja, osjet hladnoće biće izraženiji.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne je moguća grmljavina. Intenzivnije padavine se očekuju na sjeveru Hercegovine, i ponegdje na jugozapadu i sjeverozapadu Bosne. Vjetar u Bosni prije podne slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a poslije podne umjeren do pojačan sjeverozapadni. U Hercegovini vjetar slab do umjeren jugozapadni. Poslije podne u Bosni Dnevna temperatura od 11 do 18, na jugu do 24 °C. U Sarajevu oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Dnevna temperatura oko 16 °C.

Nedjelja: Pretežno oblačno prije podne uz prolaznu kišu u jutarnjim satima. Na vrhovima planinama može padati snijeg. Smanjenje oblačnosti u drugoj polovini dana i sunčanije. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10, na jugu zemlje do 15, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18, na jugu zemlje do 23 stepena.

Ponedjeljak: Umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prije podne sa kišom u Krajini, a tokom dana i u ostatku zemlje. Jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11, na jugu zemlje do 16, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 21, na jugu zemlje do 24 stepena.

Utorak: Umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom ponegdje u južnim i sjevernim područjima. Jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11, na jugu zemlje do 16, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 21, na jugu zemlje do 24 stepena, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print