Meteorolozi najavljuju ekstremno vrijeme. Stižu ledeni val s Arktika i snijeg

Sljedećih će dana – sve do utorka – biti toplo kao rijetko kada potkraj januara i početkom febuara često umjeren jugozapadnjak, na Jadranu i jugo, te uz dosta oblaka i u većini krajeva malo kiše, ponegdje vjerojatno i nimalo.

Sljedećih dana na kopnu još malo toplije, uz povremeno umjeren jugozapadnjak. Uz promjenljivu naoblaku mjestimične kiše do nedjelje će biti uglavnom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, a tek u nedjelju moguća je i na istoku zemlje. Do utorka će biti iznadprosječno toplo, a zatim je velika vjerojatnost za promjenu vremena.

Na Jadranu sljedećih dana promjenljivo oblačno, no kiša je vjerojatnija na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, dok će na jugu uglavnom izostati. Puhat će većinom umjereno jugo, a temperatura će još malo porasti. Nakon vjerojatno obilnije kiše u utorak srijeda će biti svježija, prognozirala je za HRT dr. sc Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.

Ekstremna toplina…

Servis Severe Weather Europe najavljuje kako će dane pred nama diljem južne i središnje Europe, ali i na Balkanu, obilježiti “ekstremne temperature”.Penjat će se i do 20 Celzijevih stupnjeva, što je i do 15 stupnjeva toplije od prosjeka za ovo doba godine.

No, takvo će vrijeme potrajati samo do utorka.

…pa polarni val

Nakon utorka u Europu stiže val hladnoće s Arktika, javlja Severe Weather Europe. Znatno niže temperature prvo će zahvatiti središnju Europu, a potom će se proširiti i na Balkan.

Vrhunac hladnoće nad Hrvatskom se očekuje u četvrtak, 6. veljače.

Severe Weather Europe najavljuje i velike količine snijega u Alpama, a ne isključuju da će ga biti i na zapadnom Balkanu, u Njemačkoj, Francuskoj, Češkoj i Poljskoj.

Meteorolozi zasad ne predviđaju koliko će trajati ovaj ledeni val.

izvor: index.hr.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print