Meteo / Objavljena najnovija prognoza: Evo gdje se u BiH očekuju obilne padavine

0
91

Prije podne je u Hercegovini bilo oblačno. U Bosni je umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 10 sati (°C): Bjelašnica 0; Doboj, Drvar, Gradačac i Tuzla 2; Bugojno, Ivan-sedlo i Sarajevo 3; Bihać 4; Banja Luka i Zenica 5; Grude, Livno i Sanski Most 7; Mostar 8; Trebinje 10; Neum 14 stepeni;

U drugoj polovini dana u Bosni i Hercegovini će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim satima kiša se prvo očekuje u Hercegovini i tokom noći na petak padavine će se proširiti na Bosnu. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 15°C.

Prema prognozoma Hidrometeorološkog zavoda RS obilnije padavine se očekuju u južnoj polovini zemlje, koje će se širiti i prema centralnom pojasu.

Očekuju se da će u Hercegovini u tom petodnevnom periodu pasti do 200 litara po metru kvadratnom, a u rubnom dijelu sa Savskim slivom i gornjem Podrinju do 100 litara.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Tokom prijepodneva ugodnije, sa odmicanjem dana uz lošiju opštu sliku. Usljed blizine pogoršanja, tegobe kod hroničnih bolesnika postepeno će biti sve izraženije, stoga je preporučljivo ne izlagati se pretjeranim naporima. Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, nervoze, dekoncentracije, u noći problemi sa snom.

Objavljena je prognoza za petak i oba dana vikenda:

petak, 26.11.2021., u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U Hercegovini tokom cijelog dana sa kišom ili pljuskovima. U Bosni kiša uglavnom prije podne. Nove padavine u Bosni tokom noći na subotu. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 14°C.

subotu, 27.11.2021., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Kiša i pljuskovi se očekuju uglavnom na području Hercegovine i jugozapada Bosne. U većem dijelu Bosne povremeno i lokalno može padati kiša. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Povremeno će biti i jakih udara juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 6°C, na jugu zemlje do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 14°C.

nedjelju, 28.11.2021., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Na planinama će padati i snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 7°C, na jugu zemlje do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 14°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda. 


Radiosarajevo.ba