Mekka: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost Kabe

Centralno svetište islama nalazi se u središtu Velike džamije u Mekki u Saudijskoj Arabiji. Predstavlja kiblu, tj. posebnu tačku prema kojoj se muslimani okreću za vrijeme namaza.

Sagradio ju je Ibrahim, a. s. sa svojim sinom Ismailom u obliku kocke, duge oko 11, a visoke oko 17 metara. U jugoistočnom dijelu građevine ugrađen je Crni kamen i on je najsvetiji predmet u Kabi. Za njega smatraju da je “kamen temeljac”, “desna ruka Božija na zemlji”.

Kaba je najčešće pokrivena prekrivačem – kisvom – načinjenim od teškog crnog platna s trakama na kojima su izvezeni ajeti iz Kur'ana. Oko Kabe se nalazi granitni pločnik, koji se naziva matif. Nasuprot uglu u koji je ugrađen crni kamen nalazi se zgrada u kojoj je izvor Zemzem, dok se pred sjeveroistočnim dijelom nalazi kamen za koji se tvrdi da predstavlja otisak stopala Ibrahima, koga muslimani smatraju graditeljem Kabe.

No unutrašnjost Kabe malo je poznata. Ranije je bila otvarana dva puta sedmično za sve koji žele ući i klanjati, ali zbog velikog rasta broja hodočasnika, Kaba se sada otvara samo dva puta godišnje – za uglednike i ekskluzivne goste.

Ono što je posebno zanimljivo da jedna mala mekkanska porodica drži ključeve Kabe. Riječ je o porodici Talha, nasljednicima Osmana ibn Talha koji je ključeve Ka'be naslijedio od plemena Kurejš, dugogodišnjih čuvara ovog svetog mjesta, i to još za vrijeme poslanika Muhammeda.

Tako da kada kralj, princ ili drugi čelnici države požele ući u Kabu, dozvolu za ključ moraju tražiti od ove porodice. Jednom godišnje, saudijski princ čisti njenu unutrašnjost.

Jaser Ahmed je čovjek koji je dobio privilegiju da uđe u Kabu 30. maja 2015. godine. Uslikao je nekoliko slika iz njene unutrašnjosti i objavio ih na svom Instagram profilu.

Unutrašnjost Kabe - undefined
Jaser Ahmed: Unutrašnjost Kabe

Na slici iznad je Rukn Jemeni sa unutrašnje strane Ka’be. Rukn Jemeni je kabenski ćošak koji je okrenut prema Jemenu. Nalazi se na zidu koji je suprotan od Crnog kamena. S obzirom na to da se ovaj ćošak nalazi na temeljima koje je sagradio Ibrahim alejhiselam, Poslanik alejhiselam je ovaj ćošak, kada je obavljao tavaf, dodirnuo, pišu Novi horizonti.

Kada je Poslanik, alejhiselam, prolazio između Crnog kamena i Jemenskog ćoška učio je sljedeću dovu:

“Gospodaru: podari nam svako dobro ovog svijeta, i svako dobro ahireta, i sačuvaj nas od Vatre džehennema.” (Sura El-Bekare, 201)

Unutrašnjost Kabe - undefined
Jaser Ahmed: Unutrašnjost Kabe

Na slici iznad vidimo kaligrafski natpis na pločici koja označava mjesto gdje je Poslanik, alejhiselam, klanjao kada je bio unutar Ka’be.

Obilježeno mjesto na podu označava tačno mjesto gdje je Poslanik, alejhiselam, klanjao namaz.

Unutrašnjost Kabe - undefined
Jaser Ahmed: Unutrašnjost Kabe

Unutrašnjost Kabe - undefined
Jaser Ahmed: Unutrašnjost Kabe

Na slici iznad su vrata koja vode na krov Ka’be.

Unutrašnjost Kabe - undefined
Jaser Ahmed: Unutrašnjost Kabe

U unutrašnjosti Ka’be postoji nekoliko ukrasnih ploča na kojima je stoji uspomena na one koji su renovirali Ka’be. Na ovoj iznad stoji:

“Sa imenom Allaha, sveopćeg Dobročinitelja, Milostivog. Sva hvala i zahvala neka je Allahu, Gospodaru svih svjetova i neka je Allahova milost i spas na najplemenitijeg od svih poslanika, našeg predvodnika Muhammeda i na njegovu porodicu i sve njegove ashabe. Renoviranje stepenica plemenite Ka’be je urađeno po instrukcijama njegove ekscelencije, sluge dvaju Harema, kralja Halida bin Abdulaziza Ali Sauda u mjesecu Rebiul-evvelu, 1387. Hidžretske godine. Molimo Allaha da primi njegova djela. Amin.”


Radiosarajevo.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print