Međunarodni je dan sreće

Međunarodni dan sreće, 20. mart, proglasili su Ujedinjeni narodi prije tri godine na prijedlog Kraljevine Butan koji je prihvaćen jednoglasno i sve 193 zemlje članice su glasale za i donijele rezoluciju. U rezoluciji se objašnjava uvođenje tog dana u kalendar slavlja: cilj je da se poveća svijest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svjetskog stanovništva, s obzirom da je potraga za srećom temeljni ljudski cilj.

Stoga se pozivaju sve zemlje članice i druge međunarodne i lokalne organizacije da se udruže u promoviranju navedenih ciljeva te da, kroz svoje djelovanje, upućuju i obrazuju javnost radi podizanja svijesti o važnosti sreće, odnosno obilježavanja Međunarodnog dana sreće.

Butanski premijer Jigme Thinley je prije dvije godine izjavio kako se nada da će do 2015. godine međunarodna zajednica usvojiti novu paradigmu održivosti koja se temelji na promicanju istinske ljudske dobrobiti i sreće, a koja će u isto vrijeme omogućiti svih vrsta s kojima dijelimo ovaj planet. U cijelom se svijetu provode razne akcije tokom dana koje će se moći pratiti na stranici, a na Twitteru se današnje sretne vijesti šire uz hashtag #HAPPYDAY. Ambasador ovog UN-ovog projekta je muzičar Pharrell Williams čiji je hit Happy snimljen u raznima varijantama.

izvor:samopozitivno.com

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print