Među takvim projektima je sanacija krova zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za šta je plairano 400.000 KM, zatim oko 1,2 miliona KM za održavanje mostova na granici sa susjednim državama Hrvatskom i Srbijom, kao i tri miliona KM za izgradnju i opremanje objekta za smještaj zaposlenih Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i Granične policije Bosne i Hercegovine na aerodromu u Banjoj Luci.

Novac je osiguran i za višegodišnji projekat izgradnje objekta za smještaj terenskog ureda Jug-Čapljina Granične policije BIH (1,5 milion KM), te izgradnju graničnih prijelaza Bijača i Svilaj (oko 6,9 miliona KM), što je projekat Uprave za indirektno oporezivanje.

Istovremeno, neki izdaci koje su tražili budžetski korisnici nisu se mogli naći u budžetu, o čijem bi se nacrtu Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo izjašnjavati u ponedjeljak.

U nacrtu budžeta institucija BiH za 2022. godinu navedeno je da su budžetski korisnici tražili oko 625 miliona KM više nego 2020. godine uprkos, kako su naveli iz Ministarstva finansija i trezora BiH, zahtjevima za maksimalnu racionalizaciju. Taj iznos je ostao neusaglašen.

Tako budžetom za 2022. nisu obuhvaćeni zahtjevi, između ostalog, Centralne izborne komisije BiH za uvođenje novih tehnologija u izborni proces i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine za višegodišnje projekte nabavke helikoptera i vozila, remont helikoptera, nabavku vojne opreme, vozila i rekonstrukcije te investicijsko održavanje objekata Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Bilo je tu i neudovoljenih zahtjeva za zapošljavanje 81 osobe u 12 institucija.

Nacrt budžeta BiH za 2022