MATOŠEVIĆ: Turizam u SBK trpi veliku štetu, činimo sve da vratimo goste

0
46

 

Nedostatak gostiju uslijed pandemije koronavirusa nanio je veliku štetu turizmu u Srednjobosanskom kantonu (SBK), međutim, radimo sve da privučemo domaće goste, a očekujemo i dijasporu, izjavio je Feni direktor Turističke zajednice SBK-a Miroslav Matošević.

– Centralna Bosna je uvijek bila fokusirana na domaće goste, ali se otvaranjem granica nadamo dolasku i onih iz inostranstva. Prema informacijama iz određenih putničkih agencija, gosti iz arapskih zemalja nisu otkazali svoja putovanja rezervisana za juli i avgust, tako da očekujemo određeni broj dolazaka iz tih zemalja. Normalno da je sve to uslovljeno epidemiološkom situacijom – kazao je Matošević.

Kako je da su turistički djelatnici u SBK-u spremni svoj rad i prijem gostiju prilagoditi epidemiološkoj situaciji.

– Vlasnici svih smještajnih kapaciteta ozbiljno su shvatili situaciju i poduzeli su sve mjere koje nalažu krizni štabovi, kad je riječ o higijeni, dezinfekciji i osiguravanju socijalne distance – naglasio je Matošević.

Podsjetio je da je u martu i aprilu zabilježen stopostotni pad dolazaka i noćenja, što govori da su razmjeri štete u sektoru turizma ogromni.

– Smanjen broj dolazaka imali smo već u veljači, a sada imamo već juni u kojem se osjećaju strašne posljedice. Ljudi su još u strahu, nisu voljni putovati tako da je šteta velika – naglasio je.

Matošević je, također, ukazao na finansijske probleme s kojima se suočava Turistička zajednica SBK-a koja, kako je kazao, od 2015. godine nema izvor finansiranja.

Situacija bi se trebala značajno popraviti primjenom Zakona o turističkim zajednicama, koji je u SBK-u usvojen u aprilu, smatra Matošević.

Taj zakon, uz ostalo, predviđa formiranja općinskih turističkih zajednica, a omogućit će i obvezno prijavljivanje turista i ubiranje prihoda od boravišnih pristojbi, što do sada nije bio slučaj.

Jajce Online