Matošević: Predlažemo konkretne i realne mjere u cilju oporavka ugostiteljske i turističke djelatnosti

0
47

Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona uputila je dopis mjerodavnim institucijama kojim predlaže mjere za ublažavanje negativnih posljedica pandemije koronavirusa na turističku i ugostiteljsku djelatnost na području tog kantona.

Direktor Turističke zajednice SBK Miroslav Matošević istakao je da je u proteklom mjesecu došlo do gotovo stopostotnog pada u prihodima preduzeća koja su orijentisana na te djelatnosti te da se očekuje da će one posljednje započeti s normalnim radom nakon stabilizacije epidemiološke situacije.</p>

Većina ovih preduzeća imat će identične gubitke u aprilu, maju i junu, bez obzira na određene optimistične najave skorog rješavanja krize. Prema našem saznanju, svi unaprijed dogovoreni aranžmani otkazani su već početkom marta za cijelu poslovnu godinu – rekao je Matošević, upozoravajući da su brojna turistička i ugostiteljska preduzeća bila primorana na otpuštanje određenog broja uposlenika.

Matošević je naglasio da pojedine mjere za oporavak ekonomije, koje su predložene na višim nivoima vlasti, nisu uzele u obzir različite djelatnosti i stepen pogođenosti koronavirusom, iako su posljednjih dana evidentne inicijative koje se tiču turističke i ugostiteljske djelatnosti.

Naši prijedlozi u cilju oporavka ugostiteljske i turističke djelatnosti realni su i u skladu s mogućnostima svih nivoa vlasti u BiH. Napominjem da je turizam komplementaran i usko povezan s preko 50 drugih djelatnosti, istakao je.

Ocijenio je da je važno da se u ekonomskim mjerama stabilizacije na nivou kantona i općina, uvaži uloga i značaj turističke i ugostiteljske djelatnosti, na osnovu ukupnog ekonomskog učinka koje ostvaruju u privredi, broju zaposlenih radnika, te u skladu sa kontinuiranim rastom i investicijama.

Kako je rekao, neophodno je da kriterij za finansijsku pomoć bude zabrana obavljanja djelatnosti i stepen pogođenosti pojedinih djelatnosti.

Primjerice, putničkim i turističkim agencijama nije zabranjen rad, ali zbog isključive povezanosti s drugim djelatnostima kojima je zabranjen rad, kao što su hotelska i druga ugostiteljska poduzeća, oni ne mogu nikako poslovati i ostvarivati prihode. Vrlo je važno da ona preduzeća i obrti koji su zbog različitih propisa bili primorani zakonski obustaviti svoju djelatnost, budu izuzeta od eventualnog kriterija, prekida radnog odnosa radnika, kao kriterija za finansijske subvencije preduzećima i obrtima, poručio je direktor Turističke zajednice SBK.

Iz Turističke zajednice SBK takođe su predložili potpuno ili djelimično ukidanje općinskih komunalnih taksi za 2020. godinu, osiguravanje grant sredstava Vlade SBK za podršku skijaškim centrima, kao i zastupljenost ugostiteljstva i turizma u grantu za privredu u SBK.

izvor: Fena