O maternjem jeziku i Danu nezavisnosti BiH iz školskih klupa Prve OŠ Donji Vakuf

0
302

Piše: Vernesa Manov

  1. februara ušla sam u odjeljenje VI e i nakon pozdrava predložim, bez posebnog uvoda, djeci da imaju pet-šest minuta, dok ja upišem čas i pripremim multimedijalne materijale za lekciju, napišu rečenicu o našem, bosanskom jeziku.

Odjednom vidim, okreću se, prenose flomastere od klupe do klupe, zamišljeno gledaju, nešto pišu. Na licima mojih učenika oni divni izrazi znani samo onima koji razumiju izraz dječijeg stvaralaštva.

Djevojčica mi se obraća sa molbom da njima treba još dvije- tri minute da završe. Jedan dječak podiže ruku, nestrpljiv da mi kaže da je završio. Jedno po jedno dolaze sa  raznobojnim dvolisnicama sa kojih blistaju riječi :

BIH…

SEVDALINKA…

BOSANSKI JEZIK…

NAJLJEPŠI I NAJDRAŽI…

PISMA…LATINICA I ĆIRILICA…

VOLIM SLOVO B JER TAKO POČINJE IME MOGA JEZIKA…

NAŠ BOSANSKI JEZIK JE NAJLJEPŠI, ALI I NAJTEŽI JEZIK JER IMA ČAK SEDAM PADEŽA I PUNO GLAGOLSKIH OBLIKA.

VOLIM PISATI, PJEVATI, RAZGOVARATI NA SVOM, NA NAŠEM BOSANSKOM JEZIKU IAKO ON IMA MNOGO RIJEČI I IZRAZA.

Čitam riječi i rečenice, bodrim riječima učenike i hvalim da su odlično napisali svoje misli. Rekoh im povod moje ideje da tako počnemo čas, 21.FEBRUAR JE DAN MATERNJEG JEZIKA ŠIROM CIJELOG SVIJETA!

Osmijeh, sjaj u očima i  njihova ideja da pišu o našoj zemlji jer se bliži i Dan nezavisnosti

Nekako osjetih sreću jer pred sobom imam one koji su svjesni značaja svoje ljubavi prema  našem, maternjem, bosanskom jeziku i našoj zemlji.

Sutradan, Ajla Krak je donijela svoj rad o našoj domovini. Djevojčicinom dušom su napisane rečenice o našoj zemlji. Tekst prenosim u cjelosti:

Draga Bosno!

Sve ovo što sada pišem je iz sveg srca.  Volim tvoje more sa prekrasnim plažama na kojima se ljudi zabavljaju.

Volim tvoja mala naselja u kojima se djeca igraju. Volim tvoja sela gdje raste hiljade drveća i zelenila!

Volim tvoje zelene livade na kojima raste šareno cvijeće sa kojih pčele sakupljaju nektar i odnose u malu košnicu gdje prave odličan med.

Volim tvoje male i velike gradove iznad kojih blješti po divnoj noći milione žutih zvijezda, a mjesec pun žut kao zlato obasjava noćno nebo.

Kada svane jutro zrake žutog sunca mi probiju kroz prozor gdje čujem miris divne prirode i prelijep cvrkut ptica. Sve ovo što sam nabrojala te ne može upotpuniti, ali jedno ću ti reći:

” Volim te, Bosno, najviše na svijetu!”

Tebe ne može zamijeniti niti Austrija, Njemačka ili Belgija. Iako si mala, meni si dovoljna da bi sa ponosom mogla reći da te nikom ne dam.

Ponosna sam na tebe!

Tvoja Ajla Krak!

Svim  stanovnicima Bosne i Hercegovine, sa željom da njeguju naš maternji jezik, šaljemo čestitke za Dan nezavisnosti naše zemlje iz naših školskih klupa!