Masovna hapšenja širom Srbije

0
54

Tokom policijske akcije “Signal”, koja je jutros provedena u 19 gradova u Srbiji, uhapšene su 74 osobe, rekao je ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović…

Policija je u 19 gradova diljem Srbije uhapsila 74 osobe osumnjičene da su nanijele višemilijunsku štetu proračunima Srbije, Vojvodine i nekoliko lokalnih samouprava i poduzeća, saopćeno je u srijedu u Beogradu.

Uhapšeni se sumnjiče za više različitih kaznenih djela – od pranja novca i porezne utaje do prevare, zloporabe položaja, primanja i davanja mita ili falsificiranja novca, navedeno je u priopćenju MUP-a Srbije.

 Procijenjena šteta je oko dvije milijarde dinara ili 16,1 milion eura. Među uhapšenima su dva aktualna i dva bivša predsjednika općina, 14 nekadašnjih i sadašnjih direktora državnih i privatnih poduzeća, a kaznene prijave podnesene su i protiv više dužnosnika lokalnih samouprava. Policijska akcija Signal provedena je u saradnji lokalnih tužiteljstava, poreznom upravom i Sigurnosno-informativnom agencijom (BIA).

“Država šalje jasan signal da nema zaštićenih i povlaštenih i da nikoga neće zaštiti ni stranačka pripadnost, niti politički položaj, niti materijalni status. MUP će nastaviti odlučan obračun s korupcijom”, poručio je ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović. Podaci o uhapšenima, njihovoj političkoj i stranačkoj pripadnosti i aktualnoj dužnosti koju obavljaju nisu saopćeni.