Marković potvrdio: Skupština SBK-a usvojila zakon koji omogućava povećanje paušala

0
127

Skupština Srednjobosanskog kantona (SBK) usvojila je izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti SBK-a koje omogućavaju povećanje zastupničkih paušala, potvrdio je Feni kantonalni ministar finansija Zoran Marković.

Marković je pojasnio da ove zakonske izmjene omogućavaju da zastupnički paušal umjesto dosadašnjih 540 maraka iznose 1.080 maraka.

– Do sada je taj paušal iznosio dvije osnovice plaće, što u SBK-u iznosi 270 maraka. Zastupnici su sada izglasali izmjenu Zakona koja omogućava da taj paušal bude uvećan na četiri osnovice. Međutim, većina njih se zalaže za to da paušal bude uvećan na tri osnovice, odnosno 810 maraka, a toliko je previđeno i u proračunu – kazao je Marković.

Istaknuo je da će skupštinska komisija odrediti tačan iznos paušala, a na upit je li opravdan ovakav potez zastupnika, Marković je kazao da bi to trebalo omogućiti zastupnicima veću neovisnost u njihovom radu.

– Moj stav je da oni na to imaju pravo i da bi bilo realno da imaju paušale koji će iznositi tri osnovice. Još prije dvije godine su htjeli povećati paušal i smatram da time zastupnici dobivaju veću neovisnost od političkih stranaka – kazao je ministar finansija.

Izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti SBK-a usvojene su danas bez prisustva  novinara, na nenajavljenoj sjednici koja je održana nakon što je Skupština izabrala izaslanike u Domu naroda Federacije BiH.

Izvor : FENA / tntportal.ba