Malo drugačiji bajramski recept: Baklava s Nutellom

Ukoliko tokom nadolazećeg Bajrama želite isprobati nešto drugačiju poslasticu, zašto ne biste pripremili baklavu s Nutellom?

Za pripremu ovog recepta će vam trebati:

  • 500 g kora za baklavu
  • 400 g Nutelle
  • 200 g pečenih lješnjaka
  • 200 g istopljenog putera
  • malo ulja

Agdu ćete napraviti koristeći:

  • 1,5 čašu šećera
  • dvije čaše vode
  • kašičicu soka od limuna

Priprema:

Ispecite lješnjake i isjeckajte ih. Istopite puter i pomiješajte s uljem. Puterom premažite tepsiju u kojoj ćete peći baklavu. Stavite koru i premažite je puterom.

Ovaj postupak ponovite pet puta, a zatim na petu koru premažite Nutellom i pospite lješnjacima. Preko stavite koru, premažite je puterom. Postupak ponovite pet puta. Opet premažite Nutellom i dodajte lješnjake. Ponovo redajte kore.

Isjecite baklavu i stavite da se peče na 200 stepeni dok ne porumeni. Zatim smanjite na 100 stepeni i pecite još 15 minuta. Skuhajte agdu. Već pečenu baklavu zalijte agdom i pustite da upije.

Izvor: Klix.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print