Mališani otvoreno zabavne škole nogometa se družili sa specijalnom policijom

0
67
specijalcidjeca

specijalcidjeca

Trećeg dana Internacionalne otvoreno zabavna škola nogometa u Travniku  djevojčice i dječaci su imali priliku , osim usvajanje novih znanja o nogometu, družiti se i sa Jedinicom za podršku MUP-a SBK.

Djeca su imala priliku da vide naoružanje, opremu, policijske pse kao i da se slikaju sa policajcima. Učesnici zabavne škole nogometa svaki dan imaju raznovrsne aktivnosti, a sve u cilju da djeca ovaj vid druženja zavole, kazao nam je Mirsad Ibrišimbegović, predsjednik Sportskog saveza SBK.

Sportski savez SBK projekat ” Otvoreno zabavne škole nogometa za djevojčice ” realizuje 12 godina, a posljednje tri godine projekat ima internacionalni karakter. Pored uključenosti djevojčica iz općina SBK, Srbije i Hrvatske u radu Škole ukljućena su i djeca JU „ Edukacijsko-rehabilitacijskog centra „Duga„ Novi Travnik koji učestvuju u radu svih stanica što pokazuje da ovaj projekat dobija stalno jednu novu dimenziju kako u sportskom aspektu, tako i edukativnom kao i socijalizaciji djece koja su marginalizirana od društvene zajednice.

Cilj projekta je da se kroz zabavu i igru djevojčice uzrasta od 6 do 12 godina upoznaju sa značajem tjelesne aktivnosti za zdravlje kroz rad na dvadeset i četiri različite stanice koja su prilagođene uzrasnoj kategoriji koju je obuhvatio projekat. Pored rada na stanicama i ove godine tokom projekta uposlenici Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB prezentiraju stanicu „ Zdrave prehrane” i  vršena testiranja o načinu ishrane kao i antropološka mjerenja djevojčica. Značaj ovome projektu daju vrijedne članice Udruženja žena „ Emina „ iz Turbeta koje pripremaju ishranu za učesnice projekta, kao i volonteri u projektu, a pod nadzorom nutriconista Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB.