– Naše aktivnosti se ne mijenjaju. Mi nismo pronašle svoje najmilije i tražit ćemo ih do posljednje kosti. Tražimo da se otvore masovne grobnice, da se ekshumiraju i identifikuju posmrtni ostaci. Tražimo istinu i pravdu, molimo institucije da ubrzaju svoje procese. Mi nećemo prestati izlaziti na mirne proteste sve dok ne pronađemo i posljednju koščicu naših žrtava. Hoćemo njihov identitet, hoćemo imena i prezimena i da pronađu vječni smiraj. Pronaći ćemo ih – kaže Nura Begović, članica Udruženja “Žene Srebrenice”.

Pored tuzlanskih udruženja, učenika srednjih škola, borbu majki i žena Srebrenice i Podrinja danas su podržale aktivistkinje udruženja “Žene u crnom” iz Beograda.

– Ovim činom podržavamo hrabru borbu Srebreničanki za pravedan mir, za kažnjivost zločina i pridružujemo se svim njihovim zahtjevima da se u državi iz koje dolazimo negiranje genocida proglasi krivičnim djelom, da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, da sama riječ genocid ne bude zabranjena. U Srbiji se prešlo u jednu drugu fazu, na slavljenje zločinaca, ali oni predstavljaju najuglednije članove države i oni imaju institucionalni prostor.

Činjenica da su murali ratnog zločinca Ratka Mladića svuda po Srbiji pokazuju krajnju opasnost za mlade i društvo u Srbiji. To je okrutno prema žrtvama genocida u Srebrenici, ali i prema nama u Srbiji koji se zalažemo za pravdu. Ima nas koji to tražimo, ali mi nemamo institucionalnu moć. Imamo velike probleme sa mnogim klerofašističkim i neonacističkim organizacijama koje su u direktnoj vezi sa režimom i to pokazuje da njih uznemiravaju glasovi koji traže pravdu i procesuiranje ratnih zločina – kazala je Staša Zajević, aktivistkinja Udruženja “Žene u crnom”.

Mirni skup u Tuzli okončan je učenjem Fatihe, a prisutnima su podijeljeni i bilteni Udruženja “Žene Srebrenice” u kojem su navedene ovogodišnje aktivnosti.