Magla smanjuje vidljivost u dolinama rijeka

0
37

Jutarnja magla smanjuje vidljivost u dolinama rijeka Bosne, Drine, Vrbasa i Lašve, saopćeno je iz BIHAMK-a.

– Vozače na ovim dionicama pozivamo na pojačan oprez. Upozoravamo i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz – stoji u saopćenju BIHAMK-a.

Na magistralnom putu Ljubinje – Trebinje na dionici od Ljubinja do skretanja za Ravno, svaki dan osim nedjelje od 8 do 14 sati obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave vozila se preusmjeravaju na put Stolac – Berkovići – Bileća – Trebinje.

Saobraćaj je do kraja ovog mjeseca zbog radova obustavljen na regionalnom putu Crna Rijeka – Mrkonjić-Grad u mjestu Bjelajce. Za vrijeme obustave alternativni pravci su Kola – Stričići – Čađavica – Mrkonjić-Grad i Crna Rijeka – Jajce – Mrkonjić-Grad.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen, na dionici Prozor – Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce Mostar – Široki Brijeg – Posušje – Tomislavgrad – Kupres – Bugojno i Mostar – Sarajevo – Busovača – Novi Travnik – Bugojno.

Obustava saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac (Jajce – Donji Vakuf), a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica – Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog radova na izgradnji rasvjete na mostu Begića i Begovića na dionici Jablanica – Mostar, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na putnim pravcima: Tarčin – Konjic (kod mjesta Zukići), Olovo – Semizovac (dva mosta preko Ljubine), Pelagićevo – Srebrenik (u mjestu Špionica), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Zbog radova na redovnom održavanju rasvjete u tunelu Lendava na magistralnom putu Konjic – Jablanica u noćnim satima (23-05) vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju svjetlosnom signalizacijom.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova.