Magla i odroni karakterišu saobraćajnu situaciju ovog jutra

0
23

 

Magla i niska oblačnost jutros smanjuju vidljivost u planinskim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Pažnja se skreće i na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja, saopćeno je iz BIHAMK-a. 

Zbog radova na dionici autoputa A-1 smjer Lepenica – Tarčin zatvoreni su tuneli Vis, 25. novembar i Grab. Za vrijeme radova vozila saobraćaju suprotnim tunelskim cijevima, u dvosmjernom režimu saobraćaja.

Preusmjerava se saobraćaj

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen, na dionici Prozor – Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar – Široki Brijeg – Posušje – Tomislavgrad – Kupres – Bugojno i Mostar – Sarajevo – Busovača – Novi Travnik – Bugojno.

Zbog izvođenja radova, saobraćaj se od ponedjeljka od 8 sati do petka do 16 sati obustavlja i u tunelu Dragoraj na dionici Ključ – Mrkonjić-Grad. Za vrijeme obustave saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini tunela.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Vitez – Travnik (Bila), Olovo – Kladanj (Olovske Luke), Pelagićevo – Srebrenik (u mjestu Špionica), Maglaj – Doboj (Mravići), Šićki Brod – Srebrenik, Livno – Kamensko i Šešlije – Modriča.

Na magistralnom putu Nemila – tunel Vranduk, zbog izvođenja neophodnih radova na gradilištu budućeg autoputa, obustavlja se saobraćaj u noćnim satima (od 00:30 do 05 sati). Za vrijeme obustave putnička vozila će koristiti lokalnu obilaznicu, dok će vozila preko 7,5 tona koristiti alternativne pravce Doboj – Šićki Brod – Sarajevo i Žepče – Zavidovići – Olovo – Sarajevo.

Alternativni pravci

Za danas je, u vremenu od 8 do 18 sati, najavljena potpuna obustava saobraćaja na regionalnom putu Igman – Krupac. Za vrijeme obustave saobraćat će se alternativnim pravcima.

Svaki radni dan u vremenu od 23 do 8 sati na relaciji Doljani – Žitomislići – Buna – Dračevice – Podveležje, kreće se vangabaritni prevoz. Vozače koji u navedenom periodu koriste ovu relaciju molimo za oprez i poštivanje uputa ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati.

AVAZ.BA