„Ma kuš na me“: Pušači u FBiH u borbi protiv zabrane pušenja

0
59

Građani FBiH pokrenuli su na društvenim mrežama kampanju za zaštitu ljudskih prava pušača povodom nedavno usvojenog nacrta zakona o apsulutnoj zabrani pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima u FBiH.

Aida Feraget, inicijatorka kampanje pod nazivom “Ma kuš na me”, izjavila je za Fenu da i pušači, kao građani i poreski obveznici, imaju pravo da od države traže zaštitu. Pojasnila je da pušači imaju pravo da uživaju u ugostiteljskim uslugama isto kao i nepušači budući da ih jednako plaćaju, te da kampanja ne promoviše pušenje već se pušači bore za svoja prava.

Feraget je istakla da apsulutna zabrana bilo čega nikad i nigde nije donijela ništa dobro i podsjetila na pokušaj SAD da zabrani točenje alkohola koji je doveo do ekspanzije organizovanog kriminala s kojim se bore i danas.

– Punoljetni i radno sposobni građani imaju pravo da sami odlučuju o svom tijelu kad je riječ o pušenju, kao, na primjer, abortusu – naglasila je Feraget.

Dodala je da kampanju niko ne finansira i da je Fejsbuk grupa “Ma kuš na me” za desetak dana dobila više od 3.000 sledbenika, te da su pisali parlamentarcima i Ministarstvu zdravlja FBiH kao predlagaču zakona.

Feraget je navela i da su u kontaktu s ugostiteljima od kojih mnogi strahuju da bi usvajanje takvog zakona dovelo do zatvaranja lokala, u zemlji u kojoj se svako radno mesto predstavlja kao veliki uspjeh.

Podvukla je da je tekst zakona pripremila Svjetska banka i dostavila ga entitietskim i vlastima Brčko Distrikta na hitna usvajanja. 

Peticija

Feraget je najavila da će od naredne sedmice obilaziti veće gradove u FBiH i prikupljati potpise za peticiju koja je pokrenuta i na njihovoj Fejsbuk stranici.

 

Precizirala je da po procjenama Svjetske zdravstvene organizacije u BiH živi oko dva miliona pušača koji su punoletni, poslovno sposobni i glasaju, što treba uzimati u obzir prilikom usvajanja takvih zakona.