Lučin – tradicija Bugojna duga više od 100 godina

Danas je 18. oktobar, datum koji  stariji Bugojanci pamte kao Lučin. Tradicija duga više od 100 godina u Bugojno održala se i do danas, ali na nešto drugačiji način. – piše Info Bugojno.
Nekada se 18. oktobra održavao tradicionalni vašar, na kojem su se okupljali trgovci, ne samo iz Bugojna nego iz cijele regije, nudeći različite proizvode.
Mještani, ali i brojni drugi posjetioci koristili su priliku da na Lučin kupe sve potrebno za zimnicu, ali i da nabave odjeću, obuću, alate, kućne potrepštine, stoku, odnosno, kako se tada znalo reći – ponuda je bila „od igle do lokomotive“.
Svi koji su dolazili na vašar mogli su se i zabaviti. U grad bi stizali cirkuski zabavljači, koji su galamom privlačili pažnju onih koji su dolazili na bugojanski Lučin.
Ova narodna manifestacija je nekad trajala tri dana, a već duže vrijeme samo jedan dan. Iako je vašar izgubio nekadašnju draž, Bugojanci i danas rado odlaze i kupuju „na Lučin“.
Hroničari su zabilježili da se u Bugojnu od 1870. godine tradicionalno održavaju godišnji i sedmični vašari, a od 1907. godine ustaljen je godišnji vašar koji se održava 18. oktobra i sedmični koji se održava petkom.
Godišnji vašari poput Lučina predstavljali su najveći privredni i društveni događaj za koji su se brižljivo pripremali i trgovci i kupci , odnosno bila je to prilika za susrete i trgovinu, dogovore i druženja. Danas, to nije najznačajniji dogadjaj, nema ni ringišpila, ali je ipak ostao sačuvan kao dio tradicije Bugojna.
izvor: InfoBugojno
Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print