Loša vijest za pušače: Od 19. februara poskupljuju ove cigarete

Uprava TDR donijela je odluku o povećanju maloprodajnih cijena cigareta i o tome obavijestila Upravu za indirektno oporezivanje BiH.

Sve cigarete “Tvornice duvana Rovinj” (TDR) namijenjene tržištu BiH od 19. februara poskupljuju za dvadeset feninga.

Portparol UIO BiH Ratko Kovačević potvrdio je za CAPITAL da su dobili odluku TDR-a o povećanju maloprodajnih cijena njihovih proizvoda.

“Sva lica koja se bave prometom cigareta u BiH moraju prije početka primjene novih maloprodajnih cijena popisati zalihe i na njih obračunati akcizu u skladu sa maloprodajnim cijenama”, kaže Kovačević.

On precizira da se po paklici cigareta plaća proporcionalna akciza u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene i fiksna akciza od 1,65 KM po paklici i pripadajući PDV. Kovačević ističe da se u BiH nije dizala akciza za cigarete u 2024. godini, te da je povećanje cijena rezultat poslovne politike TDR-a i lančanog poskupljenja raznih drugih vrsta roba i usluga u procesu proizvodnje cigareta.

“Ono što je s aspekta naših propisa važno je to da u tu novu maloprodajnu cijenu cigareta budu precizno obračunate važeće akcize po paklici cigareta, a to je proporcionalna u iznosu od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i fiksna u iznosu od 1,65 KM po paklici. Naravno na sve to se obračunava i 17% PDV-a, jer akciza ulazi u osnovicu za obracun PDV-a”, kaže Kovačević.

Od 19. februara bit će skuplje sljedeće cigarete: Filter 160, Dunhill, Lucky Strike, Rothmans, Eva Slims, Diva i Drina.

Radiosarajevo.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print